Ispod palme na obali Morave

Srbija je poznata po svojoj bogatoj flori, cveću i biljkama raznih vrsta koje mame svojom lepotom, a mnoge od njih i svojom lekovitošću. Sve više je ljudi koji se posvećuju gajenju biljaka, a jedan od njih je i Dušan Prokić iz Selišta koji sa porodicom u svom rasadniku uzgaja veliki broj biljaka.

– Može se reći da nam je cveće i gajenje biljaka porodična ljubav. U rasadniku učestvuju svi članovi porodice: otac Radoš, majka Mica, supruga Aleksandra i ja. U našem rasadniku možete pronaći lekovite, začinske, ukrasne i mediteranske biljke. od kojih bi kao najtraženiju mediteransku izdvojio palmu – kaže Dušan, koji ističe da su palme zahvalne za negovanje i održavanje.

-Palme treba saditi na suncu, ali tako da budu zaklonjene od vetra. Dovoljno je ih dva puta nedeljno zalivati u letnjim mesecima, a u zimskim na oko dve nedelje. Palme inače vole blago vlažnu zemlju – savetuje Dušan i ističe da biljke više kupuju žene, ali da ima i dosta muškaraca koji vole lepe biljke i lepo uređena dvorišta.

– Žene su statistički gledano češći kupci biljaka, ali ima slučajeva kada bračni par zajedno kupi neku biljku, pa se posle izvesnog vremena muž vrati da za rođendan svoje supruge odabere biljku ili da poruči uređenje dvorišta – otkriva Dušan.

U Rasadniku Prokić u narednom period planiraju učešće na više sajmova u Srbiji, ali se planovi tu ne zaustavljaju.

– Pored predstavljanja na sajmovima i izložbama cveća u daljem periodu planiramo da proširimo svoju proizvodnju i da ubacimo masline i ostale mediteranske biljke kojima odgovara naša klima. Što je više cveća i bilja u rasadniku i mi smo srećniji, a naravno i svi ljubitelji zelenila koji dođu kod nas – zaključuje Dušan Prokić.

Tekst: Srećko Milovanović

Foto: Prokić rasadnik

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime