Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Jarebica – užitak u tanjiru

Jarebica – užitak u tanjiru

253

Jarebice na lovački način

Potrebno je:

4 jarebice

400g šampinjona

2 glavice crnog luka

1 dl ulja

1 kašika domaćeg dodatka od povrća

so

mleveni biber

Očišćene jarebice oprati, osušiti, pobiberiti i posuti dodatkom od povrća. Na zagrejanoj masnoći ispržiti jarebice sa svih strana da dobiju rumenu boju. Dodati očišćen, opran, isečen crni luk i šampinjone. Preliti s 2 dl tople vode i pirjaniti na umerenoj temperaturi da meso omekša. Služiti sa kuvanom testeninom i salatom od pečenih paprika.

Jarebice s pečenim povrćem

3 jarebice

limun

200g crvenog luka

150 g putera

so, biber

Za prilog: 2 paprike, 1 crni luk, 4 paradajza, 1 tikvica, 1 patlidžan

400g krompira

Dobro očišćene jarebice raspolovimo po dužini i malo ih istučemo kuhinjskim čekićem, posolimo ih i pobiberimo, malo premažemo sokom od limuna i luka, koji smo prethodno iscedili. Ostavimo na hladnom mestu dvadesetak minuta. U međuvremenu pripremimo krompir za pečenje, dodamo mu ceo paradajz, luk isečen na pola i papriku, tikvice i patlidžan isečeni na listove. Sve posolimo i ispečemo u rerni, pa ostavimo na toplom.

Odstajalo meso propržimo na vrućem puteru s obe strane u poklopljenoj posudi. Kada dobiju lepu smeđu boju, dodamo vode ili goveđe supe, do pola, pa dinstamo na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju.

Kada meso jarebica omekša, izvadimo ih u posudu u kojem poslužujemo jelo, a sos procijedimo i zgusnemo gustinom ili brašnom, posolimo i pobiberimo.

Služimo uz pečeni krompir i povrće.

Punjene jarebice sa šampinjonima

2 jarebice

500 g šampinjona

70 g putera

50 g suve slanine

2 parčeta hleba

2 čašice konjaka

1 kašika ulja

pola šolje mleka

peršunov list

mleveni biber

Jarebice očistiti i oprati. Hleb potopiti u mleko. Na mašini za meso samleti iznutricu od jarebice i 50 g očišćenih i opranih šampinjona, pa propržiti na 20 g zagrejanog putera. Zatim ovo pomešati sa hlebom oceđenim od mleka, posoliti, pobiberiti, dodati kašičicu sitno isečenog peršunovog lišća, sve dobro izmešati i ovim papuniti jarebice. Otvore zašiti čistim belim koncem, pa na zagrejanom puteru jarebice naglo propeći sa svih strana. Tada ih preliti konjakom i zapaliti. Zatim dodati očišćene, oprane i na listiće iseckane šampinjone, sitno iseckanu suvu slaninu, ulje, mleveni biber i so. Naliti malu šoljicu vode i peći u zagrejanoj rerni oko pola časa.

I. Š.