Jedite sardine što češće

Sardine za većinu ljudi nisu baš na listi najukusnije hrane. Naravno, o ukusima ne treba raspravljati, ali kada pročitate zbog čega je sve dobro jesti sardinu, shvatićete da je malo „žrtvovanja“ ništa u odnosu na prednosti koje ova namirnica nudi.

Pakovanje od 80g sardine sadrži čak 23g proteina. Imajte u vidu da je preporučena dnevna doza od 24 do 28 grama ove veoma značajne materije. Pomaže u lečenju upala i smanjuje rizik od nastanka bolesti

Sardine su odličan izvor EPA i DHA, dve masne kiseline za koje je nauka potvrdila da leče upale. Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju. Svega 50g sardine sadrži neverovatnih 217mg kalcijuma!

Sardine u sebi sadrže mnogo omega 3 masnih kiselina, a nova naučna otkrića ukazuju da postoji jaka veza između ovih supstanci i nepodložnosti depresiji. Kada pojedete sardinu za obrok, toliko će vas zasititi da nećete osećati žudnju za grickalicama i nepotrebnom užinom. To će vam ujedno pomoći i da smršate.

Redovan unos dovoljne količine omega 3 masnih kiselina iz ribe kao što je sardina, odličan je za srce, jer snižava holesterol i krvni pritisak, pa samim tim sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Istraživanja su pokazala da dovoljan unos kalcijuma i vitamina D može dosta da pomogne u sprečavanju nekoliko vrsta raka. Sardine sadrže selen, mineral koji pomaže u neutralisanju slobodnih radikala, što sprečava oštećenje unutrašnjih organa. Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj. Ulje i masne kiseline iz ribe odlične su za mozak.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18