JESENJA SETVA PŠENICE – kako da seme ravnomerno nikne

Dolaskom jeseni, poljoprivrednici širom Srbije počinju jedan od najvažnijih poslova u godini – setvu pšenice.

Upravo sada se postavlja temelj za rod koji će sledećeg leta puniti ambar.

Da bi usev bio uspešan, potrebno je zemljište dobro pripremiti i sačuvati vlagu. Nakon skidanja prethodnog useva, obavlja se tanjiranje i oranje na dubini od 20-25 centimetara. Površina treba da bude ravna i usitnjena, jer samo tako seme može ravnomerno da nikne i razvije snažan koren.

Najbolje vreme za setvu pšenice je od 5 – 25. oktobra. Ako se setva obavi prerano, biljke mogu previše da porastu i stradaju od mraza. Ako se zakasni, pšenica ne stigne da se dovoljno ukoreni pre zime. Zbog toga se preporučuje poštovanje optimalnog roka, koji obezbeđuje dobar razvoj i otpornost biljaka.

Za kvalitetan sklop, norma setve treba da bude 200-250 kilograma po hektaru, a dubina setve 3-5 centimetara. Najbolje rezultate daju sertifikovana semena i sorte prilagođene lokalnim uslovima.

Pre setve, zemljištu je potrebno obezbediti hranljive materije. Najčešće se primenjuje NPK15:15:15 u količini od 300-400 kg/ha, što pomaže biljci da dobro startuje i formira snažan korenov sistem. Tokom zime i ranog proleća, neophodno je nastaviti negu useva – prihrana azotom, suzbijanje korova i zaštita od bolesti ključ su za postizanje visokih i stabilnih prinosa.

„Poljoprivrednici koji na vreme obave jesenju setvu i ispoštuju agrotehničke mere obezbeđuju sigurnije prinose i bolju ekonomsku ispravnost proizvodnje. Kvalitetna setva u jesan znači i mirnu zimu i uspešnu žetvu!“

Tekst: Marija Milovanović dipl.inž. PSSS Beograd

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime