JORGOVAN: Ukras proleća, simbol prave ljubavi

Jorgovan – latinski naziv Syringa vulgaris, familija Olecaeae (maslina) – rasprostranjen je u svim delovima istočne Evrope i Male Azije, kao i u vrtovima širom Severne Amerike. Poreklo vodi iz Turske, a kod nas se najčešće uzgaja kao ukrasno drvo za bašte. Kao cvet, omiljen je u hrišćanstvu u vreme Uskrsa.

Reč je drvetu koje dostiže visinu od 2 do 10 metara. Početkom maja jorgovan će nas obradovati  divnim cvetovima opojnog mirisa. Mogu biti ružičaste, bele, žute, ljubičaste, crvene i plave boje. Kod nas je najzastupljeniji ljubičasti jorgovan. Listovi su srcoliki, naspramno postavljeni, dok su kod vrsta nižeg rasta više kapljastog izgleda.

Biljka cveta u periodu od aprila do maja, a cvetovi jorgovana su jako mirisni, piramidalnog oblika, skupljeni u cvast. Svaki cvet je veličine od 5 do 10 milimetara. Plod biljke jorgovana je čaura koja puca kad sazri i daje seme.

Uzgaja se u dekorativne svrhe, ali i za potrebe u farmaceutskoj i industriji parfema.

Drvo sunca, vlažnog i oceditog zemljišta

Jorgovan traži sadnju na mesto gde ima dosta sunca. Prija mu i lagana hladovina, kao i zemljište koje je dovoljno vlažno i drenirano. Najpovoljniji period za sadnju je u jesen ili proleće. Sadnja se obavlja na razmaku od 1,5 do 5 metara, zavisno od sorte ili vrste i koliki joj je prostor potreban za grananje.

Kad iskopamo dovoljno duboku rupu, dodajemo kompost i posle toga posadimo jorgovan. Nakon sadnje, biljka zahteva obilno zalivanje.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime