Kačarevo: „Slaninijada“ od 20. do 23. februara

Južnobanatsko selo Kačarevo pre 33 godine proslavilo se po „Slaninijadi“, gurmanskoj manifestaciji, koja se tradicionalno održava u februaru. U tri dana „Slaninijadu“ svake godine poseti oko 100.000 posetilaca. I ove godine od 20. do 23. februara hedoniste čeka 100 tona slanine, 400 tona ostalih proizvoda i 300 izlagača. Bogat program neće izostati ni tokom četiri dana trajanja „Slaninijade“. Već prvog dana biće proglašani svetski pobednici u pravljenju slanine, kao i takmičenje u kuvanju paprikaša –„Zlatni kotlić“, a manifestaciju prate izložba karikatura na temu „Slaninijada“, prikaz topljenja slanine „Zlatni čvarak“, takmičenje u kuvanju slaninarskog pasulja i nagradne igre za posetioce.
Svečano otvaranje ove, za koju neki kažu najmasnije manifestacije, biće 20. februara u 13 sati.
J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime