Kada je vreme za barut iz crnog luka?

Crni luk tek u drugoj godini vegetacije cveta i formira seme, koje se u avgustu prikuplja. Ove semenke zadržavaju klijavost dve godine, a preporučljivo je da se ostavlja seme starih sorti luka, kako bi se one sačuvale.

U prvoj godini crni luk razvija lukovicu pod zemljom i mlada pera. On se za jelo vadi krajem leta te prve godine, ali ako se luk ostavi u bašti, on će s jeseni ući u fazu mirovanja, opstaće preko zime i na proleće se iz korena krenuti nova lukovica i listovi.

– Na tim stabljikama ili kako se još zovu bikovi, formiraće se cvetovi u obliku kugle u kojima su sitne crne semenke ili barut.  Lukovica u zemlji prestaje da raste i čvrsti, hrskavi bikovi prodiru do nje.  Crni luk, dakle,  cveta u junu druge godine od sadnje. Pčele i drugi insekti ga oprašuju, a u avgustu seme može da se prikuplja – kaže Radmila Vojinović iz okoline Kragujevca. 

Pre prikupljanja semena treba proveriti da li je ono spremno za branje. Semenke treba da su crne, imaju boju i izgled krupnijeg baruta. Cvet se otkine i odloži u hladovinu na sušenje. Tada se omotači cveta sami otvore i lakše je prikupiti seme.

– Ne treba čekati da se cvet sam potpuno otvori ili osuši na stabljici, jer će seme ispasti na zemlju.  U svakom cvetu je otprilike desetak semenki, koje mogu da se seju naredne dve godine. Posle toga ono gubi klijavost – kaže Radmila.

Prikupljeno seme može već naredne jeseni u plasteniku ili s proćela na otvorenom da se seje i od njega se dobija mladi luk ili apradžik. Proizvodnjom semena ništa se ne gubi, jer luk koji je procvetao i dalje je jestiv. Kada se otkine stabljika sa cvetom, glavice luka su jestive i narednih nekoliko meseci. Stabljike, sa kojih su otkinuti loptasti cvetovi, i dalje imaju intenzivan miris i ukus luka i mogu da se dodaju salatama ili omletima.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar