Kajsija dobro podnosi podmlađivanje

Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, jer ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih i adventivnih pupoljaka. Podmlađivanje je ekonomski isplativo ako zasad nije previše proređen zbog prevremenog sušenja stabala u voćnjaku i ako su biljke još uvek zdrave i vitalne.

Kod mlađih stabala primenjuje se blaža rezidba. Skeletne grane se prekraćuju do jedne trećine njihove dužine. Uklanja se drvo staro dve do pet godina, a prekraćivanje se izvodi iznad jednog dobro razvijenog bočnog i vitalnog letorasta.

Stepen rezidbe je oštriji ukoliko su stabla starija i više zapuštena. Skeletne grane prekraćuju se za polovinu njihove dužine, a u nekim slučajevima i više. Preporučuje se da se ovakvo podmlađivanje obavi postepeno u toku dve do tri godine. U ovom slučaju podmlađivanje se može obaviti ili u rano proleće, posle kretanja vegetacije, ili u toku leta, po završetku berbe.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar