Kaki jabuka čuva zdravlje

Nepravedno zapostavljena kaki jabuka prava je bomba kada su u pitanju vitamini, minerali, antioksidansi. Ukusni narandžasti plodovi jačaju imuni sistem, pomažu organizmu u borbi protiv brojnih bolesti i zbog toga nutricionisti savetuju da tokom jeseni što češće budu na tanjiru.

Poreklom iz Kine, kaki jabuka uzgaja se već hiljadama godina zbog svog ukusnog voća i lepog drveta.

Plodovi narandžaste boje poznati su po svom slatkom ukusu nalik medu. Ipak, neke sorte su oporog ukusa što znači da su plodovi bogati biljnim materijama taninima koji nezrelom voću daju suv, gorak ukus. Ovakve vrste kaki jabuka moraju biti potpuno zrele pre jela. U hrskavoj sorti Fuyu čiji su plodovi u obliku paradajza može se uživati čak i kada nije potpuno zrela.

Kaki jabuke jedu se sveže, sušene ili kuvane. Od njih se širom sveta pripremaju želei, pića, pite, pudinzi, a u nekim krajevima bez njih se ne mogu zamisliti slana jela poput karija, salate sa piletinom i druga jela sa mesom.

Ovo voće ne samo da je ukusno, već je i prepuno hranljivih materija koje mogu biti od koristi organizmu na nekoliko načina. Narandžaste jabuke bogate su vitaminima i mineralima, uključujući vitamine A, Ce i Be, kalijum i mangan. Takođe sadrže korisna biljna jedinjenja poput tanina i flavonoida. Odličan su izvor moćnih antioksidantnih jedinjenja poput karotenoida i flavonoida. Ishrana bogata ovim jedinjenjima dovodi se u vezu sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Flavonoidni antioksidanti i tanini, kojima obiluju kaki jabuke izuzetno su korisni za zdravlje srca tako što smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola. Stanja kao što su bolesti srca, artritis, dijabetes, rak i gojaznost dovode se u vezu sa hroničnim upalama.

Srećom, odabir hrane koja sadrži obilje protivupalnih jedinjenja može pomoći u odbrani tela od razvoja zapaljenja, a time i rizika od bolesti.

Kaki jabuka može se pohvaliti i zavidnom količinom antioksidansa vitamina Ce, koji pomaže upravo pri smanjenju upala, uobičajenog uzroka mnogih bolesti. Previše holesterola, posebno „lošeg“ LDL holesterola, može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog i srčanog udara. Namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, kao što su voće i povrće, mogu pomoći pri smanjivanju visokog nivoa holesterola pomažući telu da se oslobodi viška.

Zbog toga ovo voće može pomoći i u snižavanju holesterola, smanjenju nivoa šećera u krvi i održavanju zdravlja digestivnog sistema.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18