Насловна РАЗНО Kako da očistite voće i povrće

Kako da očistite voće i povrće

1021

Proleće je stiglo i  na trpezi će biti više voća i povrća koje uskoro dospeva jedno za drugim. Iako se ove namirnice smatraju zdravim, Zbog sumnje da se u proizvodnji koristi previše pesticida i hemijskih sredstava, kao i da se uvek ne poštuje karenca, valjalo bi dobro očistiti voće i povrće pre upotrebe. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako da se zaštitite od štetnih uticaja preparata za zaštitu bilja. Naša preporuka je da, za početak, voće i povrće kupujete kod proverenih prodavaca, čija je proizvodnja kontrolisana. Tako ćete biti sigurni u to šta jedete.

Sirćetom protiv pesticida

Odavno se zna da je sirće delotvorno u borbi protiv raznih nečistoća. Obično se za ove namene koristi mešavina vode i sirćeta, u razmeri 3:1. Ova smeša odlično je rešenje protiv bakterija, a istovremeno može da ukloni i voštanu prevlaku na površini voća ili povrća, naravno, ako nije prirodna, pošto neke vrste voća i povrća same formiraju voštanu prevlaku koja nije štetna. Neka istraživanja pokazala su da rastvor sirćeta i vode može da ukloni do 98 odsto bakterija, dok čišćenje samo vodom uklanja oko 85 odsto.

Najbrži način da se uklone pesticidi sa spoljašnjosti povrća jeste da uzmete flašu s prskalicom, i da napravite rastvor vode i sirćeta u razmeri 3:1, dobro promućkate i isprskate namirnice. Nakon toga, isperite ih pod mlazom vode. Ukoliko imate vremena, možete proizvode ostaviti da stoje 10 do 20 minuta u ovom rastvoru, pa tek onda da ih isperete mlazom vode.

Komercijalna sredstva

U prodaji postoje mnogi preparati za čišćenje, a pojedini se reklamiraju kao stoprocentno prirodni, zato što u sebi sadrže limunsku kiselinu. Takođe, postoje i proizvodi na bazi azota, ali preporuka je da koristite one čiji su sastojci prirodnog porekla, kako voće i i povrće ne bi izmenilo ukus. Ukoliko imate vremena, možete da napravite svoj rastvor. Ostavite ga u flaši sa rasprkivačem i sa njim poprskajte namirnice. Isperete ih zatim pod mlazom vode.

Evo recepta za rastvor s limunskom kiselinom:

kašika limunovog soka,

dve kašike soda bikarbone

jedna šolja ili 250ml vode

Izmešajte sve sastojke i isprskajte voće i povrće.

Rastvor sa sirćetom

kašika limunovog soka,

dve kašike belog sirćeta

šolja (250ml) vode

Postupak je isti kao i u prvom primeru.

Mehanička zaštita voća i povrća

Često i najpraktičniji i najbolji način da zaštitite zdravlje od štetnog dejstva hemijskih preparata, jeste mehanička zaštita, odnosno, ljušćenje. Pre ljušćenja voće dobro isperite vodom, kako biste bili sigurni da ste sve očistili. Šteta je samo što se u ljusci nalazi najviše vitamina.

Lj. Milovanović