Kako do kvalitetne silaže?

Kabasti obrok čini od pedeset do sedamdeset odsto ukupnog dela obroka za muzne krave, zbog čega je kvalitet silaže veoma važan, kako za samo zdravlje životinja, tako i za proizvodne rezultate, reprodukciju i za ukupnu uspešnost te proizvodnje. Stručnjaci preporučuju stočarima da sami proizvedu osnovnu hranu za svoje životinje, kako bi unapredili proizvodnju.

Tim povodom, u Bečeju je održan stručni skup na temu “Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj analize komponenti hraniva na farmama”, kojem su prisustvovali poljoprivredni proizvođači iz cele Srbije.

Kompanija “Sano” je pre šest godina oformila laboratoriju u Hrvatskoj u okviru koje se analiziraju razne vrste silaža. Na osnovu više od pedeset parametara moguće je utvrditi kvalitet hraniva, fermentacije, svarljivost silaže, vlakana i skroba, a na temelju dobijenih rezultata moguće je doneti kvalitetne odluke u daljoj proizvodnji.

– Rezultati analiza koje smo radili obuhvataju proizvodnju silaže na prostoru Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Hrvatske i rade sa sa ciljem da pruže podršku farmerima. Na osnovu analiza moguće je doneti zaključke na koji način kvalitet silaže utiče na celokupno stanje životinja i šta je potrebno učiniti kako biste proizveli kvalitetnu silažu, kako bi životinje maksimalno mogle da iskoriste tu hranu i da postignete dobre ekonomske rezultate – objašnjava doktor nauka Manfred Šonliben, “Sano” ekspert za ishranu goveda iz Savezne Republike Nemačke.

Ove godine, usled visokih spoljašnjih temperatura, vegetacija je krenula veoma rano. Upravo se ova činjenica mora uzeti u obzir prilikom određivanja prvog skidanja silaže sa parcela, koje bi trebalo da se dogodi od šest do osam nedelja od početka vegetacije.

– Za preživare je od velikog značaja da u ishrani koriste energetski bogatu silažu, koja obiluje visoko svarljivim vlaknima, dobrim sirovim proteinima koji će obezbediti pravilan razvoj životinje i podržati njenu proizvodnju. Zato je prilikom proizvodnje visoko kvalitetne silaže važno uzeti u obzir rano skidanje useva, jer što je mlađi to je bolja probavljivost silaže, koja u sebi sadrži više šećera, proteina, probavljivih vlakana. To je idealna situacija kako za životinje, tako i za stočare – ističe

Ipak, istraživanja su pokazala da kvalitet silaže varira, kako kukuruzne, tako i travne, ističe Pero Gnjidić, ekspert za govedarstvo za “Sano” Jugoistočnu Evropu i dodaje da postoji veliki prostor za unapređenje ovog segmenta.

– Savet poljoprivrednicima je da analiziraju silažu koju proizvode, kako bi najpre dobili podatke o trenutnom stanju i nivou na kom se nalazi njihova silaža, kako bi pri sledećem siliranju mogli da naprave silažu koja je kvalitetnija i koja će im doneti veću korist u proizvodnji – rekao je Gnjidić.

Stručnjaci ističu da svako povećanje probavljivosti vlakana od 1% za stočare znači povećanje proizvodnje mleka od 0,2 kg, odnosno kod tovljenika je to znači korist od 10 grama po životinji dnevno.

Piše: Zorana Ljubojev

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a