Kako  uraditi zaštitu vinove loze

Zasadi vinove loze u zavisnosti od sortimenta prema rečima Dejana Mujakića iz PSSS-a Vranje, nalaze se u fazi od šarka na  bobicama do faze omekšavanja bobica (81-85).

„Vinova loza se nalazi u fazi kada je osetljiva na infekciju gljivom prouzrokovačem sive truleži grožđa, a s obzirom na trenutne uslove proizvodnje, kao i one koji su vladali u ovoj vegetacionoj sezoni, postoji rizik od zaraza, ponegde i od razvoja patogena“, rekao je savetnik i preporučio određene fungicide u cilju zaštite.

U cilju zaštite grozdova, proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida: Luna privilege (a.m.fluopiram) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana za stone sorte, 21 dan za vinske sorte, MBT 2) ili Mevalone ( a.m.eugenol + garaniol + timol) u količini1,6 – 4 l/ha (karenca 3 dana za stone sorte, 7 dana za vinske sorte) ili Teldor 500SC (a.m. fenheksamid) u koncentraciji  0,1% (karenca 7 dana za stone sorte, 21 dan za vinske sorte, MBT 2) ili Liberto (a.m.fenheksamid) u količini 1 l/ha (karenca 7 dana za stone sorte, 21 dan za vinske sorte, MBT 2).

Kao i kod svake zaštite pre berbe potrebno je voditi računa o karenci preparatima i maksimalnom broju tretmana.

„Kod vinskih sorti, botriticidi mogu ugroziti kvalitet ukoliko se ne ispoštuje karenca“ savetuje Mujakić “Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci preparata i maksimalnom broju tretmana (MBT).

Piše: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo