Kalijum

Nije gradivni element, ali ima važnu ulogu u metabolizmu: – usvajanje i transport svih hraniva i vode, aktiviranje fermenata. Nedostatak se primećuje na najstarijim listovima koji dobijaju žutomrke do mrke nekrotične pege. Prvi znak nedostatka na paradajzu je u vreme ranog porasta i promene boje (svetljenja) plodova koji izgledaju staklastoprovidni. Od odnosa N:K zavisi prinos i njihov kvalitet Kada je taj odnos 1:1,8 slabije rastu i prinos i kvalitet, produžava se vegetacija, pojavljuje se zelena kragna na plodovima i oni pucaju. Ova promena je posebno izražena pri većoj vlazi zemljišta. Kada je taj odnos 1:4 izuzetan je kvalitet, ali je prinos nešto slabiji.

Priredila: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime