Kako bi pratile trendove i ostale konkurentne na tržištu, domaćice iz Srbije, svake godine zimnici daju neki novi pečat, drugačije ukuse. Ono što se nekada kupovalo u prodavnicama delikatesa i gledalo u kulinarskim emisijama, danas je dostupno na pijačnim tezgama, festivalima i noćnim marketima. Papriku smo ranije ostavljali peglanu, pečenu, u turšiji ili ajvaru. Danas od paprike, doduše one ljute, i slatko pravimo. Možda nas je najviše, pak privukla paprika punjena začinjenim feta sirom, prelivena maslinovim uljem i ostavljena u tegle. Ljuta, tek toliko da zagolica nepca, a mešavina sira i začina se topi u ustima, dok ostatak rska pod zubima.

– To su ljute čeri čili papričice, koje prvo obarim u smesi od sirćeta, soli i šećera. Kad malo popustte, vade se na krpu osuše i onda se pune feta sirom koji je začinjen mirođijom i drugim začinima – objašnjava predstavnica gazdinstva Đukanović, koja punjene paprike stavlja u tegle, prelije maslinovim uljem i stavlja na pasterizaciju.

– Zatvorene tegle stavimo u hladnu vodu i na šporet. Kad provre na šporetu ostavimo petnaest do dvadeset minuta na tihoj vatri. Izgasimo šporet i ostavimo u toj vodi da se ohlade. Tako pripremljene mogu da stoje dugo, a kada se načne tegla onda mora stajati u frižideru jer nema nikakvih konzervanasa – rekla je domaćica iz gazdinstva Đukanović iz Miševa, koja osim papričica punjenih sirom prodaje i teglice punjene kozjim sirom i maslinovim uljem, sa dodatkom biljnih začina.
Tekst i foto: Zorica Dragojević

Može i paprika sa medom
Još jedan od specijaliteta je i paprika sa medom. Paradajzara ili crvena paprika ajvaruša, preliju se smesom od tri litra vode, sto grama šećera, sto grama meda, soli po želji i jedan dl esencije na tri litra vode i pet kilograma očićšene paprike. Voda se prokuva, prelije preko paprika poređanih u tegle i zatim tegle zatvore, kako bi išle na pasterizaciju. Pasterizacija se osim u vodi na šporetu može izvršiti i u rerni na devedeset stepeni u trajanju od devedeset minuta. Tako pripremljena može da stoji i godinu dana u ostavi, a posle otvaranja u frižideru dok je ne iskoristite.