Paškanat uglavnom koristimo u slanim jelima i kao prilog. Međutim, od njega mogu nastati i odlični slatki delikatesi. Nama se svido predlog za kolač sa paškanatom.
Sastojci za testo:
• 250 g paškanata,
• 1 jabuka,
• 1 pomorandža,
• 50 g oraha,
• 175 g putera,
• 250 g šećera,
• 150 ml javorovog sirupa ili upola manje meda,
• 3 jajeta,
• 250 g brašna,
• 2 kašičice praška za pecivo,
• 2 kašičice sode bikarbone, šećer u prahu.
Za fil:
• 250 g maskarpone sira,
• 4 kašike javorovog sirupa.
Priprema:
Istopiti puter sa šećerom i javorovim sirupom. Kad se ohladi, dodati jaja i mikserom umutiti. Dodati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, a potom i izrendan paškanat i jabuke, sok i koru od pomorandže, i sitno seckane ili mlevene orahe. Peći oko 35 minuta. Ohlađeni patišpanj preseći na pola i filovati sa maskarpone sirom u kome je dodat javorov sirup ili med. Odozgo posuti šećerom u prahu.
Piše: Biljana Nenković



