Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Korisni organizmi se brzo obnavljaju

Korisni organizmi se brzo obnavljaju

142
Foto: Vecteezy

Visokom temperaturom može da se uništi seme mnogih jednogodišnjih i višegodišnjih korova. Dok su neka semena ili biljni delovi korova vrlo osetljivi na visoke temperature, drugi su umereno otporni i zahtevaju optimalne uslove za kontrolu, odnosno visoku vlagu zemljišta, čvrsto prijanjanje folije i veoma jako sunčevo zračenje. Ipak, solarizacija slabije deluje na višegodišnje korove, jer se njihovi podzemni organi često nalaze na velikim dubinama do kojih ne dopire povišena temperatura.

Iako se ovom merom uništava širok spektar štetočina, mnogi korisni organizmi mogu da je prežive i vrlo brzo. Posle uklanjanja folije, oni nastavljaju da se razmnožavaju i brzo obnove zemljišnu faunu.

Najbolji efekti ove mere se postižu kada su dani dugi, temperature vazduha visoke, nebo vedro, a vetar minimalan. U oblačnim danima zemljište ispod folije se ne zagreva takvim intenzitetom kao kada sija sunce. Valja imati na umu da efekat solarizacije zavisi od trajanja postupka i visine temperature zemljišta. Što su temperature podloge niže, to folija treba da stoji duže kako bi se temperatura podigla na željeni nivo. Cilj je održavanje maksimalne dnevne temperature zemljišta od 43 do 51 stepen na dubini od 15 cm.  Posle obavljene solarizacije uklanja se folija tako da se ne narušava struktura zemljišta. Povrće se seje ili rasađuje prema unapred napravljenom planu, a može čak i istog dana, jer nema opasnosti od nerazgrađenih ostataka. Ukoliko želite da zemljište kultivirate pre setve ili sadnje, to mora biti jako plitko, kako bi se izbeglo izvlačenje semena korova ili patogena iz dubljih slojeva.

Piše: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.