Kreće setva ječma, bitno je i da li je rana ili kasnija

Uskoro počinje setva ozimog ječma. Optimalni rok je od 25. septembra do 15. oktobra. Usevi posejani u tom periodu ulaze u zimu u fazi bokorenja i najbolje podnose niske temperature.

Kako bi se obezbedio dobar start i stabilna proizvodnja, pred setvu je važno sprovesti mere u skladu sa principima dobre poljoprivredne prakse (GAP) i integralne zaštite bilja (IPM). One doprinose zdravom razvoju biljaka, smanjuju rizik od bolesti i štetočina i omogućavaju racionalniju i ekonomičniju proizvodnju.

Optimalan rok setve

  • Rana setva → povećava rizik od napada lisnih vaši (prenosioci virusa žute patuljavosti ječma).
  • Kasna setva → povećava rizik od slabijeg bokorenja.

Sa aspekta zaštite bilja, naša preporuka je da ratari ne ulaze prerano u setvu jer takvi usevi godinama unazad zbog trenda toplih jeseni budu više izloženi napadu lisnih vaši a posledično i riziku od virusnih oboljenja.

Plodored – najvažnija mera prevencije

  • Ne sejati ječam na istoj parceli više godina zaredom. U monokulturi postoji rizik od nagomilavanja patogena i zemljišnih štetočina.
  • Najbolje predkulture: leguminoze (grašak, soja), uljana repica, krompir.
  • Izbegavati: pšenicu, ječam i kukuruz zbog zajedničkih bolesti (npr. fuzarioze).

Obrada zemljišta

  • Duboko oranje i zaoravanje biljnih ostataka smanjuje infektivni potencijal patogena i uništava mesta prezimljavanja insekata.

Seme

  • Koristiti deklarisano seme poznatog porekla.
  • Zdravstveno ispravno seme tretirano fungicidima obezbeđuje otpornost mladih biljaka na najvažnije bolesti u ranoj fazi razvoja.

Ishrana biljaka

  • Pre setve uraditi analizu zemljišta.
  • Tako se utvrđuje da li je ostalo hraniva od preduseva i unosi se samo potrebna količina đubriva → racionalna i ekonomična ishrana biljaka.

Sve navedene mere omogućavaju da ječam uđe u zimu zdrav, dobro ukorenjen i otporan, a u proleće nastavi rast uz manji pritisak bolesti i štetočina.

Izvor i slika: PIS Srbija

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime