KROMPIR – Omiljena hrana svih naroda i svih generacija

Krompir potiče iz Perua i, reklo bi se, to je najveći putnik u povrtarskom svetu jer se odomaćio u svim delovima naše planete. Mlad, star, pržen, kuvan, kao prilog ili deo salata, nalazi se u jelovnicima svih naroda sveta.

Retke su osobe koje ne vole krompir, posebno mlad. Rumeni mladi krompirići ozare lica čak i beba koje tek razaznaju šta se to nalazi u tanjiru. A svi jedva čekamo maj, kada će se na pijačnim tezgama pojaviti onaj domaći, sa nežnom ljuskom, koji još miriše na zemlju u kojoj je bio skriven do pre nekoliko sati.

A šta za ovu poslasticu kažu nutricionisti i osobe koje su zadužene da brinu o našem zdravlju?

Krompir se ubraja u ne baš zdrave, ali omiljene namirnice. Kada je reč o mladom krompiru, on je nešto „zdraviji“ od starog, jer njegov šećer još nije postao skrob. Ono što ga čini neodoljivim je njegov ukus, kao i tanka, hrskava korica kada se isprži. Baš zbog nje, prilikom kupovine valja birati krompiriće koji su čvrsti, bez oštećenja, koje je pre pripreme dovoljno samo protrljati grubljom stranom sunđera, dobro oprati i pržiti.

Krompir je bogat ugljenim hidratima i skrobom, ali sadrži i vitamin C, vitamine grupe B, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan… Ali, svi ti dragoceni sastojci se nalaze u kori i neposredno ispod nje i kod pripreme starog krompira se ljuštenjem gube. To  mladi krompir čini zdravijim u ishrani, pa čak i u pripremi dijetalnih obroka. Poređenja radi, 100 grama mladog krompira sadrži 58 kalorija, oko tri grama proteina, 12 g ugljenih hidrata, masti u tragovima, određene količine vitamina, mikro i makro elemenata, a najviše je vode, čak više od 83 g.

Foto: Pixabay

Krompirići u rerni

Malo je onih koji sa prvim danima proleća ne krenu na pijacu u potragu za novim mladim i svežim povrćem. I naravno, retko se propusti prilika da se u ceger ne ubaci i mladi, tek izvađeni krompir. Ova slana poslastica ne mora uvek da se prži u dubokoj masnoći. Krompirići neće biti ništa manje ukusni ako se peku u rerni.

Rernu valja zagrejati na 220 stepeni. U međuvremenu 600 grama mladih krompirića treba oprati, iseći na polovine, staviti u činiju u kojoj se posole, pobibere, preliju s dve kašike maslinovog ulja, ubace se dva sitno isečena ili izgnječena čena belog luka, grančica sitno iseckanog ruzmarina, sve dobro izmeša i poređa ravnomerno u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Peče se oko 40 minuta, dok krompirići ne dobiju lepu, rumenu boju.

Prženi, sa limunom i ruzmarinom

Za ovo jelo potrebne su dve kašike maslinovog ulja, malo maslaca, 200 grama mladih krompirića, dve grančice svežeg ruzmarina, dva čena belog luka, sok od jednog limuna, so, mleveni biber.

Na tiganju se zagreje ulje, doda maslac, sipa krompir i prži oko pet minuta sa svake strane. Pri samom kraju se  dodaju isečeni ruzmarin i beli luk i kratko proprži dok se svi mirisi ne sjedine. Ispečene krompiriće servirati u činiju, začiniti i preliti limunovim sokom.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime