Kupus je uvek žedan i gladan

Povrtari dobro znaju da kupus, bez obzira na rokove sadnje, ne mogu da gaje na parceli na kojoj nema navodnjavanja. Vreme i norme zalivanja određuju se prema klimatskim uslovima, tipu zemljišta i stanju useva. Optimalna zalivna norma je oko 40 l/m2. Kod rane proizvodnje zaliva se u 3 do 6 navrata, veštačkom kišom, u brazde, ili sistemom kap po kap. Kritični periodi za vodom su posle rasađivanja i pred formiranje glavice, a neravnomerno navodnjavanje može dovesti do pucanja glavice.

Usev se prihranjuje 7 do 10 dana posle rasađivanja, a mogu da se koriste Polyfeed 20:20:20+Me, Kropkare 1, Peters profesional 20:20:20+Me. U vreme intenzivnog porasta primenjuju se KAN, AN, Multi KMg, Kalijum sulfat… i pred početak formiranja glavice – Kropkare 3, Polyfeed 16:8:32+MgO+Me, Universol 18:11:18+2MgO+Me… U prvoj polovini vegetacije koriste se azotna, a u drugoj lakorastvorljiva fosforna i kalijumova hraniva. Folijarnu prihranu valja obavljati zajedno sa zaštitom kupusa od bolesti i štetočina.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime