Leblebija, odnosno naut, prema procenama nutricionista veoma je važna komponenta makrobiotičke ishrane.
Proizvođač i prerađivač leblebije u Bačkom Gradištu Nemanja Mirilov kaže da je sada vreme za setvu.
„Mi smo još pre tri godine izbacili oranje pa čak i veštačko đubrivo pošto ova biljka nije u tom smislu zahtevna. Znači samo „prevrnemo“ zemlju oko 5cm dubine i direktno sejemo u nju leblebiju, plan je do polovine aprila. Znači, manje kvalitetna zemlja je sasvim pogodna za sadnju leblebije“ rekao je Mirilov.
Naši najveći konkurenti su dodaje, bili iz Rusije i Ukrajine pa je tražnja znatno sada povećanja. Sirovinu ipak ostavljamo za našu mini-preradu brašna.
Cena je bila 100din za kilogram, sada je 200dinara.
„Sada smo u fazi sertifikacije biljnog sira od leblebije – tofu i napitak (surogat kafe) od iste – navodi Mirilov.
Proizvode od leblebije prodaju onlajn još od 2016. godine, tržišta ima i samo se nadaju da će biti i proizvoda.
Izvor: RTV
Foto: Pixabay