Lelina uskršnja jaja su praznik za oči

Šarena uskršnja jaja ukras su svake kuće na ovaj veliki praznik, a Jelena Gajić iz Šapca postala je poznata u Mačvi i okolini po maštovito ofarbanim jajima, koja su pravi praznik za oči.

Počela je sa farbanjem i ukrašavanjem jaja samo za svoju porodicu, kasnije je delila rodbini i prijateljima, pa razvila vremenom i posao koji radi srcem.

– Jaja sam počela da ukrašavam pre dvadeset i više godina. Nisam tada pomišljala da će trajati, ali svima su se dopala i nastavila sam. Pomažu mi majka, tetka i prijateljica tako da smo stvorile malu žensku manufakturu koja za svaki Uskrs stvara gomilu šarenih jaja – kaže Jelena Gajić.

Kreacije za jaja smišlja sama, ali prihvata i druge predloge.

– Šare sam sama izmislila i nemam neki redosled, kako mi padne tog trenutka na pamet crtam tu šaru. Jaja se farbaju bojama za staklo četkicom, posle se ukrašavaju kontur pastom. Uvek sam otvorena i za neke nove predloge, naravno sve u skladu sa mojim mogućnostima – kaže Lela.

Broj jaja koje ova vredna Šapčanka uradi svake godine za Uksrs nije mali.

– Ofarbam svake godine preko hiljadu jaja, određenu količinu prodam, a deo poklonim prijateljima. Nije mi ništa teško jer to radim od srca i sa ljubavlju – naglašava Jelena.

Priznaje da još nije uspela da nauči da u startu prepozna jaje koje je teško razbiti, ali da se i to može promeniti.

– Kako odabrati nepobedivo jaje za mene je još nepoznanica. Ostaje mi zadatak da naučim, pa da za naredne Uskrse ne pravim samo za oko lepo ofarbana jaja već i prava šampionska jaja koja će pobeđivati u kucanju – sa smeškom zaključuje Jelena Gajić.

Piše: Srećko Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.