Ljudski izmet može da zameni veštačko đubrivo

Cena đubriva već duže vreme samo raste, što je doprinosi skoku cena hrane na globalnom nivou i vrši veliki pritisak na poljoprivrednike i potrošače, a stručnjaci objašnjavaju da bi ljudski izmet mogao da pruži „održivu i bezbednu“ dugoročnu alternativu.

Đubrivo napravljeno od ljudskih fekalija i urina je bezbedno za korišćenje u poljoprivredu i ima ogroman potencijal da zameni 25 odsto trenutnih sintetičkih proizvoda.

Zaključci novog istraživanja dolaze dok se poljoprivrednici bore sa rastućim cenama đubriva zbog kombinacije klimatskih promena i rata u Ukrajini.

Istraživači su ljudski izmet testirali za 310 hemikalija, uključujući razne aditive, insekticide i lekove, a pronašli su ih u tek 6,5 odsto uzoraka i to u niskim koncentracijama.

Primera radi, naučnici su otkrili niske nivoe analgetika ibuprofena, ali su objasnili da bi neko trebalo da pojede više od 500.000 glavica kupusa da bi akumulirao količinu jednaku jednoj piluli.

Autorka studije, Franciska Hafner, studentkinja sa Univerziteta Hofenhajm u Štutgartu, rekla je da su proizvodi napravljeni od ljudskog urina i fekalija „održiva i bezbedna azotna đubriva“ i da „ne predstavljaju rizik od prenosa patogena ili supstanci iz lekova“.

Osim toga, nemački stručnjaci proučili su i proizvode na bazi od ljudskog urina koji se već proizvode i pretvaraju u amonijak i azot.

To uključuje, primera radi, „aurin“ koji je nedavno odobren za korišćenje u Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Austriji, kao i KROP – proizvodnju kombinovane regenerativne organske hrane, u okviru svemirskog projekta za recikliranje otpadne vode i njeno ponovno korišćenje na Mesecu i Marsu.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle