Kolač mađarica jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih sitnih kolača koji se priprema za praznike i svečanosti. Pripada grupi suvih kolača koji, kada odstoje, postaju sve lepši. Mađarica je nazaobilazan kolač i na našoj trpezi i ime mu nema veze s poreklom, jer je ovo naš tradicionalni kolač.
Potrebno je:
Kore
- 2 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 100 g kristal šećera
- 50 g kisele pavlake
- 5 kašika ulja
- 1 dcl mleka
- 500 g brašna
Fil
- 300 g kristal šećera
- 1,5 l mleka
- 300 g brašna
- 250 g čokolade
- 250 g maslaca
Glazura
- 100 g čokolade
- 1 dcl ulja
Priprema:
Sve sastojke za koru sjediniti i izmešati pa podeliti u 6 jednakih jufki. Ostaviti da odstoje 15 minuta. Odstajale kore razvući i peći na izvrnutom plehu na pek papiru 7 minuta na temperaturi od 1800C. Karamelizovati šećer i dodati 1l mleka. U preostalo mleko umutiti brašno i dodati u karamelizovan šećer. U skuvan i vruć fil umutiti čokoladu i maslac. Hladne kore filovati vrućim filom. Istopiti čokoladu i dodati ulje. Preliti preko ohlađenog kolača. Ostaviti da prenoći.

100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004
i poručite kuvar po ceni 949 rsd + PTT troškovi