Mađarica

Kolač mađarica jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih sitnih kolača koji se priprema za praznike i svečanosti. Pripada grupi suvih kolača koji, kada odstoje, postaju sve lepši. Mađarica je nazaobilazan kolač i na našoj trpezi i ime mu nema veze s poreklom, jer je ovo naš tradicionalni kolač.

Kore

  • 2 jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g kristal šećera
  • 50 g kisele pavlake
  • 5 kašika ulja
  • 1 dcl mleka
  • 500 g brašna

Fil

  • 300 g kristal šećera
  • 1,5 l mleka
  • 300 g brašna
  • 250 g čokolade
  • 250 g maslaca

Glazura

  • 100 g čokolade
  • 1 dcl ulja

Priprema:

Sve sastojke za koru sjediniti i izmešati pa podeliti u 6 jednakih jufki. Ostaviti da odstoje 15 minuta. Odstajale kore razvući i peći na izvrnutom plehu na pek papiru 7 minuta na temperaturi od 1800C. Karamelizovati šećer i dodati 1l mleka. U preostalo mleko umutiti brašno i dodati u karamelizovan šećer. U skuvan i vruć fil umutiti čokoladu i maslac. Hladne kore filovati vrućim filom. Istopiti čokoladu i dodati ulje. Preliti preko ohlađenog kolača. Ostaviti da prenoći.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

Pozovite nas na telefon 069 11 54 004

i poručite kuvar po ceni  949 rsd + PTT troškovi

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18