Malč – odlična zaštita povrća od mraza

Da bi biljke, posađene ili posejane u jesen na otvoreno polje, na proleće dobro rodile, veoma je važno da se zaštite od hladnoće, posebno kada se najavi oštra zima. Dobro je da se prekriju agrotekstilom, ali, u nedostatku ovog „paperjastog jorgana“ od pomoći su i trska, slama, usitnjeni ostaci stabljika kukuruza… Ušuškavanje ovim prekrivačima odlično je za biljke, a ne šteti ni kasnijoj obradi zemljišta. Ovakva vrsta zaštite će, imitirajući prirodno okruženje, omogućiti da se temperatura oko biljke poveća i tako je sačuva od izmrzavanja.

Najčešći način zaštite od smrzavanja, odnosno malčiranja, jeste uz pomoć slame. Ona je neutralna, ne sadrži seme korova, štetne insekte, niti išta drugo što može da naškodi biljkama. Lako se razastre oko i iznad svake biljke. Ispod nje povrće nesmetano diše, neke vrste čak i rastu. Na proleće se veoma lako uklanja, složi u neki udaljeni kutak ili pod strehu, i na jesen ponovo koristi, ili odloži u kompostarnik. A, nije štetna ni ako se ostavi i prekopavanjem ili oranjem unese u zemljište.

Količina slame potrebne za jednu biljku je mala. Dovoljan je tanak sloj od nekoliko centimetara jer ni biljke nisu velike.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime