Mali biznis i zdrav život za veliku porodicu Tolja

Piše: Andrijana Glišić

Dok mnogi napuštaju sela u želji da obezbede egzistenciju i bolji život u urbanim sredinama, oni su odlučili da prestonicu zamene selom. Damir i Jelena Tolja pre pet godina iz Beograda su se uputili 30 km dalje u Beljinu, kako bi svojoj porodici omogućili zdraviju, mirniju i lepšu svakodnevicu uz razvoj novog posla – plasteničke proizvodnje.

– Imamo četvoro dece i pre svega smo želeli da imaju odrastanje bez stresa, a da mi možemo da pokrenemo sopstveni biznis. Odlučili smo se za plasteničku proizvodnju. Podigli smo dva plastenika, danas povrće sami uzgajamo na površini od 15 ari, ali imamo i kooperante koji proizvode sve po našim principima i pod našom kontrolom, te je ukupno pod povrtarskim kulturama ceo jedan hektar – navodi Damir Tolja.

Paradajz, paprike, krastavac, tikvice, kao i gotovo sve vrste sezonskog voća koriste za dalju preradu, a nedavno su napravili i sopstvenu pušnicu, te su asortiman proizvoda proširili i dimljenim mesom.

– Od paradajza pravimo kuvani paradajz. To nam je proizvod broj jedan. Nekoliko hiljada litara pripremimo na godišnjem nivou, a ove planiramo da dostignemo 10.000. Ne oduzima nam mnogo vremena, nije zahtevan, imamo i pasirku koja može da ispasira pola tone na sat, tako da, uz dobru organizaciju, u toku jednog dana možemo da skuvamo 700 do 800 litara – objašnjava Damir.

Najteže je, kaže, napraviti ajvar, upravo zbog dugog procesa koji zahteva pečenje, zatim ljuštenje, ceđenje, kao i mlevenje paprike. Ali, sve uspevaju zahvaljujući deci, rođacima, nekolicini stalnih radnika i velikom broju sezonaca koji pritiču u pomoć u letnjim mesecima. A od sezonskog voća pripremaju džemove i sirupe.

– Imamo borovnicu u susednom selu kod jednog kooperanta, tu nam je i jagoda, zatim kupina, šljiva, jabuka, kruška. Sve to prerađujemo i dalje prodajemo – kaže Damir.

Kako bi na što više načina iskoristili plodove koje proizvode, pokrenuli su i pripremu kuvanih jela po domaćim tradicionalnim receptima. Tako su se, između ostalih, na njihovom meniju našli svadbarski kupus, gulaš, ćufte, ćuretina s mlincima, teletina pod sačem, a sve se kuva i peče u zemljanim posudama, kako bi se dobio autentičan ukus.

– Sve to dostavljamo širom Beograda, u Obrenovac, Pančevo, Novi Sad. Velika je zainteresovanost za tim jer su ljudi željni domaće kuhinje, a zbog brzog života, stalnog posla i nedovoljno vremena, ne mogu da postignu da sami to pripreme. Zato smo mi tu, te nas često zovu i „Rođaci sa sela“, jer imaju osećaj da, ovako, zaista imaju nekoga na selu – objašnjava Damir.

Time su uspeli da zaokruže ceo lanac proizvodnje, od primarne do gotovih proizvoda i pruže tržištu i sveže i prerađene i gotove – što je bio i prvobitni cilj.

A kako bi selo predstavili na što lepši način, pre nekoliko meseci pokrenuli su niz radionica koje organizuju upravo u svom dvorištu.

Napravili smo letnjikovac iza kuće, tu nam dolaze kupci, imamo organizovane ručkove i večere, druženja i radionice posvećene svim generacijama. Jedna od najzanimljivijih je grnčarska, gde su deca na starinskom točku, koji se nožno pokreće, pravila raznorazne posude i figurice – dodaje naš sagovornik.

I sve to je na samo 30 kilometara od glavnog grada. Pet godina kasnije njih dvoje nisu se pokajali zbog svoje odluke, a kako bi još mladih ljudi uverili da je život na selu zdraviji, a da takođe otvara mnoge poslovne mogućnosti, nastaviće da kroz brojne aktivnosti približavaju selo gradu.

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog