MALINJACI: Odstranjivanje mladih izdanaka

Prve serije mladih izdanaka u malinjacima uklanjaju se ručno ili hetrbicidima  u četiri do pet navrata. To se najčešće radi od početka vegetacije do početka juna, odnosno deset dana pred berbu u nižim i 15-20 dana u višim predelima.

Prilikom zakidanja izdanaka mora se voditi računa da se oni očenjuju do osnove i da ne ostane patrljak, jer on predstavlja ulazna vrata za razvoj patogena, a pored toga iz prizemnih pupoljaka na njemu se mogu razviti kržljavi izdanci. Po pravilu, novoizbili izadnci ne bi trebalo da budu duži od 15 centimetara, jer kao takvi ne smetaju prilikom berbe, a do kraja vegetacije mogu da postignu potrebnu dužinu i da formiraju 20-25 razvijenih pupoljaka.

Krajnji rok do kog se mogu uklanjati mladi izdanci dosta zavisi od ekoloških i drugih uslova proizvodnje. On ne može biti isti za sve zasade u jednom malinogorju, kao i za sve sorte. Ako se sa ovom merom previše zakasni može se desiti da izdanak ostane jako kratak, što je redovna pojava u sušnim godinama. Takođe, u slučaju pojave ranih jesenjih mrazeva može doći do izmrzavanja kasnije krenulih izdanaka, posebno onih čiji je rast stimulisan velikim količinama mineralnih đubriva i vode. S druge strane, ako se prerano prekine s ovom merom, izostaće pozitivan efekat na tekući rod i kvalitet izdanaka za iduću godinu.

Zbog navedenih razloga jedino je ispravno da se krajnji rok za uklanjanje izdanaka u jednom malinogorju utvrdi za svaku visinsku zonu i ekspoziciju terena, uzimajući u obzir i mogućnost navodnjavanja, sortu, kvalitet zemljišta, nivo ukupnih agrotehničkih i pomotehničkih mera…

S. Malinović

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno