Marjan proizvodi zdravlje – šitake pečurke u svim oblicima

Marjan Spirkovski iz Bitolja, u Severnoj republici Makedoniji, je jedan od najpoznatijih proizvođača japanske pečurke šitake. Usavršio je proces proizvodnje i, gotovo s lakoćom im u zatvorenom prostoru, veštačkim putem, obezbeđuje monsunsku klimu, neophodnu za rast i razvoj. Nije lako, jer u različitim fazama razvoja zahtevaju različite uslove za napredak, počevši od veoma visoke vlažnosti, pa do visoke i niske temperature.

Na ideju da počne da ih uzgaja došao je kada je saznao koliko su lekovite.

– Ova vrsta pečurke ima izvnredan, prefinjen i bogat ukus, bogata proteinima, vitmainima, amino kiselinama, dijetetskim vlaknima i mineralima. Ima veliku nutritivnu vrednost, a malo kalorija – kaže Spirkovski.

Osim što suzbijaju virusne infekcije i prvenstveno deluju na pojavu tumora, snižavaju povišeni holesterol i šećer u krvi one deluju i na ublažavanje kolitisa. U sebi, prema njegovim rečima, imaju četrdeset sastojaka neophodnih ljudskom organizmu, koji ga njihovim unošenjem preporode.

Spirkovski kaže da još dosta treba da radi na promociji šitake, jer mnogo ljudi ne zna koliko je lekovita. Trudi da obiđe sve značajne sajmove u zemlji i inostranstvu, na kojima bi mogao da je promoviše. Planira da u narednom periodu poveća postojeću proizvodnju i izvoz koji je već započeo u Nemačkoj.

Pečurku kupcima, osim u sirovom stanju, nudi u kapsulama i u prahu koje se sprovodi u njenom dehidriranom stanju na niskoj temperaturi, a potom melje.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime