Marjan Spirkovski iz Bitolja, u Severnoj republici Makedoniji, je jedan od najpoznatijih proizvođača japanske pečurke šitake. Usavršio je proces proizvodnje i, gotovo s lakoćom im u zatvorenom prostoru, veštačkim putem, obezbeđuje monsunsku klimu, neophodnu za rast i razvoj. Nije lako, jer u različitim fazama razvoja zahtevaju različite uslove za napredak, počevši od veoma visoke vlažnosti, pa do visoke i niske temperature.
Na ideju da počne da ih uzgaja došao je kada je saznao koliko su lekovite.

– Ova vrsta pečurke ima izvnredan, prefinjen i bogat ukus, bogata proteinima, vitmainima, amino kiselinama, dijetetskim vlaknima i mineralima. Ima veliku nutritivnu vrednost, a malo kalorija – kaže Spirkovski.
Osim što suzbijaju virusne infekcije i prvenstveno deluju na pojavu tumora, snižavaju povišeni holesterol i šećer u krvi one deluju i na ublažavanje kolitisa. U sebi, prema njegovim rečima, imaju četrdeset sastojaka neophodnih ljudskom organizmu, koji ga njihovim unošenjem preporode.
Spirkovski kaže da još dosta treba da radi na promociji šitake, jer mnogo ljudi ne zna koliko je lekovita. Trudi da obiđe sve značajne sajmove u zemlji i inostranstvu, na kojima bi mogao da je promoviše. Planira da u narednom periodu poveća postojeću proizvodnju i izvoz koji je već započeo u Nemačkoj.
Pečurku kupcima, osim u sirovom stanju, nudi u kapsulama i u prahu koje se sprovodi u njenom dehidriranom stanju na niskoj temperaturi, a potom melje.
Tekst i foto: Gordana Nastić