Međunarodni dan prokupca od 10. do 15. oktobra

Međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, ove godine će biti obeležen od 10. do 15. oktobra nizom manifestacija u gradovima Srbije, kao i velikom kampanjom na društvenim mrežama.

Ova manifestacija utemeljena je pre pet godina s ciljem da prokupac postane prva sorta sa područja ovog dela Evrope koja ima svoj međunarodni dan.

Događaj počinje Karavanom prokupca, zahvaljujući kome će prvi put festival prokupca pored Beograda stići i u Aleksandrovac i Kragujevac. U hotelu Kragujevac, 10. oktobra će biti održana izložba vina od prokupca, s akcentom na vinarije iz Šumadije i okolnih vinogorja, kao i radionica o šumadijskim vinima. Izložba vina biće održana i dan kasnije u Aleksandrovcu, na platou ispred Muzeja vinarstva, kao i radionica o identitetu župskog prokupca.

U hotelu Radisson Collection u Beogradu 13. oktobra biće održana konferencija „Okusi razliku, okusi prokupac“ na kojoj će domaći i međunarodni vinski stručnjaci govoriti o vinima od ove značajne sorte.

Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, u Hali 5 Beogradskog sajma biće održan Prokupac Show, uz izložbu najboljih vina od prokupca i koncert Vasil Hadžimanov benda.

Cela nedelja od 12. do 18. oktobra biće posvećena promociji prokupca u trgovinskim i ugostiteljskim objektima širom Srbije – barovima, restoranima i vinotekama.

Organizatori manifestacije su Vinska kultura, vinski magazin Vino & Fino i portal vinopedia.rs, ove godine uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18