Janko Čanji iz Stare Pazove već sedam godina pravi metle korovače, a posao je naučio od svog oca koji se time bavio oko 25 godina.
Proizvodnji metli se obično posvećuje tokom vikenda ili nakon dolaska s posla jer ga, kako sam kaže, rad sa prirodnim materijalima opušta.
Koristi suve grane korova koje unapred razvrsta po veličini, a zatim ih spaja i vezuje. Od alata su mu potrebene makaze i klešta, uz to tanka žica i kanap, a za čvrsto vezivanje pomaže mu stega specijalno napravljena za ove namene. Da bi metla bila prijatna za ruke, ne sme da bode.
Finalni deo posla preuzima njegova supruga Katarina koja očisti dršku. Ona je zadužena i za setvu koju obavljaju krajem marta ili početkom aprila, pri čemu koriste svoje seme. Biljka nije zahtevna za uzgoj, a veći posao predstoji u avgustu nakon skidanja useva, jer se korov mora osušiti.
Posao nije težak a na ovaj način doprinose i svom kućnom budžetu.
Godišnje naprave oko 400 metli za koje imaju svoje stalne mušterije. Prodaju ih po ceni od 400 dinara.
Kako je na kraju dodao Janko: „Metla ne sme da se raspadne. Može samo da se podere od prevelike upotrebe“.
Izvor: RTV
Foto: Pixabay