Mohito medovača koja leči

U svetu koktela, malo je pića koja osvajaju na prvi gutljaj, kao što to čini mohito. A kada se u tu priču doda zlatni dodir medovače, nastaje pravi spoj tradicije i svežine.

Mohito medovača daje savršen balans proirodne slatkoće, sveže mente i mirisa domaćeg meda.

– Mohito medovača je trenutno hit, a baza je čista pečena rakija. Mi smo prvi u Srbiji koji proizvodimo čistu rakiju od meda. To znači da fermentacijom meda pravimo rakiju. Ta rakija nam je osnov za mohito medovaču jačine 40 odsto. koja nastaje dvostrukom destilacijom fermentisanog meda. U nju dodajemo med i nanu i dobijamo mohito medovaču. Obično se služi kao piće, ali odlično ide i uz degustaciju sireva. Tu strogih pravila nema. Smatra se da ništa nije dobro konzumirati na prazan stomak. Ja sam više za to da se mohito od medovače ispija uz hranu – priča za “Dobro jutro” Nevena Novičević, ispred firme „Destilerija Novićević” iz Velike Plane.

Inače, Nevenin otac je stari pčelar i proizvodi livadski med, koji koristi za pravljenje mohito medovače. Nevena je po struci tehnolog, kojoj je ovo bio diplomski rad. Otac i kćerka ukrstili su znanje i umeće i proizveli nesvakidašnji napitak nadaleko poznat i priznat.

– U dva kilograma meda stavlja se litar rakije i u to se doda i 50 grama nane. Mohito medovača je veoma ukusna svima koji je probaju. U vrelim letnjim danima ona može i da se rahladi kockicama leda – ističe Nevena.

On se najčešće konzumira kao osvežavajući koktel, ali zahvaljujući blagom dejstvu medovače i prirodnim sastojcima, u njemu se uživa i kao u laganom piću za opuštanje posle napornog dana. Ovo piće je veoma zdravo konzumirati i najviše se koristi za poboljšanje cirkulacije, kao i za lečenje prehlade.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime