Mokrinski rolovani sir – brend koji vredi probati

Ružica Terzić iz Mokrina pravi najbolji rolovani sir, bar tako kaže Zadružni savez Srbije, koji joj je dodelio titulu „Etno brend godine“.

– Ove godine dobili smo nagradu za mokrinski rolovani sir. Sir je porodični recept već generacijama, pravila ga je moja svekrva, pre toga njena svekrva, pa sad i ja – kaže Ružica zadovoljna činjenicom da se recept održao i dobio priznanja za kvalitet.

– Pravimo ga, isključivo, od kravljeg mleka iz naše proizvodnje. U ponudi imamo običan sir bez dodataka, zatim sa ljutom paprikom, susamom, praškom šunkom i sa belim lukom. Svi sirevi su punomasni – a i ukusni, jer čusmo od jednog Italijana da mu se sviđa više i od mocarele, što je za svaku pohvalu.

– Sir još nismo brendirali i prodajemo ga od kuće, idemo na razne manifestacije, sajmove, što je sasvim dovoljno za proizvodnju koju imamo od desetak kilograma dnevno – rekla je Dušica iz Mokrina, navodeći da za kilogram njenog sira treba desetk litara punomasnog mleka.

– Potrebno je deset litara mleka i vremena kako kad. Za  samo kuvanje sira potrebno je nekih sat ipo vremena, posle čega se razvija u jednu veliku kocku preko stola. Bude tanak kao list za pitu, seče se na četiri dela i uvija u rolnu. Može da se koristi u jelima, za picu, pite ili da se dalje prodimi malo – objašnjava proizvođačica koja ima u planu da u narednom periodu napravi i sir sa sušenim višnjama, za koji se nadamo da će biti dobrog ukusa kao i ovaj koji je osvojio nagradu.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18