Morke – lake za uzgoj, malih zahteva

Na našim gazdinstvima morke se gaje veoma retko i to uglavnom u malim jatima, jer one traže veći prostor za kretanje i držanje. Vole slobodu, ali se mogu priviknuti i na kokošinjac, dok su sasvim mali. Zato se preporučuje da se sa tri nedelje starosti  zatvaraju u kokošinjac najmanje tri dana kako bi naučile da je to njihovo sklonište. Da bi se izbeglo preletanje ograde mogu se mladi pilići morki pomešati sa pilićima od kokoške. Slobodno kretanje po dvorištu je sastavni deo njihovog života. Troškovi uzgoja su mali, pošto morka sama sebi većim delom obezbeđuju hranu, a umesto skupih objekata za smeštaj im je dovoljan i gust bagremar.Za spavanje često izaberu najveće drvo.

Morke vole da imaju legalo na drvetu, vole da trčakaraju, i jedu sve šta im se svidi. Imaju jake noge, jak kljun i mogu da lete.Plašljive su, čim primete opasnost kreštavo se javljaju,  brane sebe i svoje piliće kljucanjem,  grebanjem i udaranjem krilima. Liče na domaće kokoške, rep im je okrenut prema dole i imaju specifičnu boju,svetlo plavu (sivkaste nijanse) sa veliki brojem belih tačkica. Vrat i glavu su bez perja, kresta na glavi je manja nego kod kokošaka i pored kljuna ima crvene rese. Morke samo kljucaju, ne diraju zasade sve dok oko njih ima insekata. Ne čeprkaju zemlju. Morke teraju gmizavce i dobri su čuvari dvorišta.

Morke nose jaja od marta do kasne jeseni. Manja su od kokošijih,tvrđa  i imaju veću hranljivu vrednost. Godišnje ženka snese od 50 do 70 komada. Poboljšanjem smeštaja, i ishrane, povećava se i nosivost tako da se tada može očekivati i do 100 jaja. Nosivost je generalno najveća u prvoj sezoni nošenja, a potom u svakoj narednoj postepeno opada, tako da se obično u te svrhe gaje dve godine. Na gnezdu leži kada je u njemu 20-25 jaja, a pilići se izležu nakon 26-28 dana. Međutim, najpoznatija je lekovita supa od morke. Meso je tamne boje, sadrži  vitamine (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, E, K) i minerale: kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe. Ljuska jajeta je vrlo tvrda, mrkožute boje i pegava. Masa jajeta je 45-50g, tečna su i finog ukusa. Morke spadaju u živinu kvalitetnog mesa. Pre odlaska na spavanje morke se dozivaju svojim brbljanjem. Uglavnom se gaji kao ukrasna živina.

Savetodavac Kosovka Jakšić

fOTO: Bernard DUPONT from FRANCE – Wikipedia

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

Pozovite nas na telefon 069 11 54 004

i poručite kuvar po ceni  949 rsd + PTT troškovi

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime