Muzej čokolade zasladio turističku ponudu Sente

Turistička ponuda u Opštini Senta bogatija je za još jednu atrakciju. Reč je o Muzeju čokolade koji se nalazi u centru grada. Ova jedinstvena postavka vodi posetioce kroz istoriju proizvodnje jednog od omiljenih slatkiša. Ona je, prema procenama stručnjaka, bila zastupljena u Južnoj Americi još u vreme prvih civilizacija. Istoričari kažu da su u čokoladi uživali kraljevi i aristokratska elita Inka, Maja i Asteka.

Kraljevski ukus čokolade, danas je dostupan svima i sigurno je to da su retki ljudi imuni na ovu čarobnu namirnicu, bilo da je reč o njenoj crnoj, mlečnoj ili beloj verziji.

Prema rečima Sebastiana Stantića, ova originalna postavka postala je deo turističke ponude Opštine Senta.

– Možete da vidite način proizvodnje čokolade kroz istoriju, kroz razne etape kroz koje je prošla ova industrija, i možete da vidite maketu zgrade Opštine Senta, izlivenu od čokolade. Spomen-vidikovac posvećen Senćanskoj bici jedna je od omiljenih turističkih atrakcija. Nakon obilaska ove izložbe, turisti sada mogu da „zaslade“ svoj boravak u Senti u Muzeju čokolade, kaže Stantić.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18