Na sajam prehrane u Pariz ide 29 naših kompanija

Na međunarodnom sajmu prehrane “ SIAL “ koji se održava od 15. do 19. oktobra u Parizu učestovavaće 29 kompanija iz Srbije, saopštila je Privredna komora Srbije.

SIAL je jedna od najvećih međunarodnih sajamskih manifestacija prehrambene industrije, a među 7.200 izlagača biće 29 iz Srbije koji će biti u dva paviljona, navodi PKS koja je sa Razvojnom agencijom Srbije organizator učešća.

SIAL se organizuje svake druge godine, a posle pandemijske pauze od četiri godine na njemu će biti izlagači iz 119 zemalja sa više od 400.000 proizvoda.

– U hali „Nacionalnih ekspozicija i regiona sveta“ biće promovisani gotovi proizvodi iz Srbije, dok će u Specijalizovanoj hali biti smrznuti proizvodi – navodi PKS.

Dodaje se da je tržište Francuske veliki potencijal za privrednike Srbije, kao i iskorak ka zemljama Severne Afrike koje su trgovačkim vezama usmerene ka francuskom tržištu.

Među srpskim izlagačima su pored kompanija iz Beograda i firme iz Bečeja, Arilja, Požege, Leskovca, Kruševca, Kraljeva, Crvenke, Valjeva, Kanjiže, Niša, Mionice, Kragujevca, Prijepolja, Čačka i Selenče.

Oni će predstaviti smrznuto voće i povrće, niskokalorične džemove, voćni namazi sa 100 odsto voćem, granole, zamenska mleka, hladno ceđeni sokovi, med, sušeno i čokoladirano voće.

Interes potencijalnih kupaca očekuje se i za konditorske proizvode iz Srbije, dečiju hranu i proizvode od tartufa.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime