Na uljanoj repici pagusenica repičine lisne ose

Na terenu RC Senta još uvek je u toku setva uljane repice, a usevi posejani u prethodnom periodu se nalaze u fazi od nicanja do 4 lista razvijena (09-14 BBCH).

Vizuelnim pregledom poniklih useva je uočeno prisustvo pagusenica repičine lisne ose (Athalia rosae) na do 10% biljaka. U toku je polaganje jaja i piljenje pagusenica ove štetočine, koje za kratko vreme mogu da pričine značajne štete na mladim biljkama uljane repice i dovedu do golobrsta. Prag štetnosti u usevima uljane repice je 1 pagusenica  po biljci ili 50 pagusenica na m2.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva uljane repice na prisustvo pagusenica repičine lisne ose. Ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo na nivou praga štetnosti, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida za tu namenu:

Decis 2,5-EC, Konfuzija, Polux (deltametrin) 0,3 l/ha

-Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha

Fastac 10-EC (alfa-cipermetrin) 0,1 l/ha

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno