NADSTREŠNICA, VINJAGA, PERGOLA: Debela hladovina u vrele letnje dane

Piše: Biljana Nenković

Kad počnu prave letnje vrućine, najbolje je imati pergolu. Ona predstavlja dodatnu „sobu“ u dvorištu i omiljeno mesto za jutarnje i popodnevne kafe ili večernje ispijanje osvežavajućih pića. Pergola je naziv savremenog doba, ali to ne znači da ih ranije nije bilo. Naši stari su je nazivali vinjaga, jer je obično bila obrasla vinovom lozom.

Pergole ili nadstrešnice, jedan su od najatraktivnijih korisnih detalja u velikim dvorištima. Ne koštaju mnogo, a hladovina s puzavicama i penjačicama brzo se formira i već u istoj sezoni dobija se mesto za odmor posle teškog radnog dana. One su čest, takozvani, renesansni element vrta u Sredozemlju, posebno u Italiji. Ali nema nikakvog razloga da domaćini u Srbiji ne ukrase dvorište nadstrešnicom, na kojoj će rasti puzavice po njihovoj želji.

– Pergola je vrtna struktura, koja se najčešće koristi za sedenje i opuštanje. Sastoji se od stubova i greda raspoređenih u rešetkast oblik. Mogu biti samostalne ili da se jednom stranom naslanjaju na kuću. Nekada se to zvalo trem. Njenom izgradnjom pravi se fokusna tačka dvorišta i zato treba biti pažljiv kod odabira mesta. Ukoliko je prednji deo dvorišta prostran, najbolje je da se postavi udesno ili ulevo u odnosu na glavnu kuću, kako ne bi zaklanjala glavni ulaz i vizuelno remetila celinu zgrade. U zadnjem delu dvorišta može da se naslanja na kuću. U oba slučaja to predstavlja „sobu“ na otvorenom. Zbog toga se i kaže da su najkorisniji ukras u dvorištima – kaže pejzažni arhitekta, Galina Rojević.

Ovaj dvorišni element je odlično rešenje za zaštitu od sunca ili prostor koji će biti ukrašen biljkama po izboru domaćina. Osim mirisnih biljaka, pergola može biti ukrašena i baštenskim osvetljenjem. Ona tako postaje mesto na kome se uživa, čak i kada vreme napolju nije sunčano. Ako je pokrivena čvrstim krovom, u njoj se može uživati u zimskom jutru ili po kišnom danu.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18