Najslađe lubenice dolaze iz Srema

Uveliko je počela sezona prodaje bostana, a Novosađani godinama dinje i lubenice kupuju iz kamiona i traktorskih prikolica na brojnim lokacijama širom grada. Po mnogim ljubiteljima te letnje poslastice, najslađe lubenice dolaze iz Srema.

Poljoprivrednik Žarko Kovačević iz Pavlovaca na svoja tri hektara zemlje, zajedno sa svojim članovima porodice tradicionalno se bavi uzgajanjem lubenica i dinja. Uzgajanje bostana je unosan, ali rizičan posao i sve zavisi od vremenskih prilika. Kako kaže Žarko, prilikom prodaje kupce najviše interesuje cena i slad lubenice.

„Ko je u tom poslu taj može tu lubenicu poznati lako, jer godinama radi to i upućen je u sve. Najlakše se recimo prepozna, recimo šarena lubenica po boji kore, po lopatici ili po brku, zavisi kako je ko naziva. Većina naše mlađe populacije ne zna da postoji muška i ženska lubenica. Žensku lubenice od muške razlikujemo nazad po krugu, jer ženska ima veći krug od muške“, rekao je Žarko Kovačević.

Sadnja lubenice počinje u martu i potrebno je izdvojiti mnogo vremena kako bi se dobio kvalitetan rod. Domaće lubenice naširoko su poznate po svom kvalitetu, a nedavne suše i obilni pljuskovi praćeni gradom u pojedinim mestima, smanjili su njen rod za 30 odsto, ali to nije uticalo na njen kvalitet.

„Godina baš nije naklonjena najbolje, imali smo jedan hladan period što lubenica ne voli, onda su posle toga nastupili problemi sa biljnim vašima, tu smo se izborili nekako i onda treća faza naše borbe bila je sa visokom temperaturom. Tako da su lubenice dosta odolevale vlazi, ali na kraju kad imamo sistem za navodnjavanje može da bude dobro“, dodao je Kovačević.

Prema rečima stručnjaka, uvoz lubenica ostao je isti kao i ranijih godina, što nikako ne pogoduje domaćim proizvođačima. Na prodajnim mestima pored domaćih lubenica, najčešće se mogu naći lubenice iz Albanije i Grčke, a njihova cena je od 30 do 50 dinara po kilogramu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno