Najveći gastronomski spektakl u Sremu – „SREM KLOB KOB FEST 2025“

Šid će 17. i 18. oktobra ponovo postati prestonica ukusa, tradicije i takmičarskog duha! Tradicionalna međunarodna manifestacija, 28. po redu  „SREM KLOB KOB FEST 2025“, biće održana na dve lokacije – u Slovačkom domu i Slovačkom parku – i još jednom pretvoriće ovaj sremski grad u najveću pozornicu gastronomije i običaja regiona.

Ovaj jedinstveni festival svake godine privlači desetine hiljada posetilaca i takmičara, a 2025. donosi istorijski iskorak: Šid će ugostiti predstavnike i ekipe iz deset zemalja – Slovačke, Češke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. To je dokaz da se kroz kobasicu ne prenosi samo ukus i miris tradicije, već i duh multietničnosti, zajedništva i tolerancije.

Manifestacija je nadaleko poznata i kao festival gde se najbolje kobasice prave, jedu i slave – ali i kao arena gde se ruše rekordi u brzoj obradi mesa, sa ambicijom da Šid uđe u Ginisovu knjigu rekorda!

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime