NAŠA ČARDA: U Sremskim Karlovcima

Naša čarda u Sremskim Karlovcima, od pre nekoliko godina, dočekuje goste na mestu Kluba pecaroša,  na samoj obali Dunava. Tu se nekada kupao i sunčao pesnik Branko Radičević, a s kraja prošlog i početkom ovog veka,  špricere pio  i drugi veliki srpski pesnik sahranjen u Sremskim Karlovcima – Duško Trifunović.

Ova čarda s dvadesetak stolica u sali, pet velikih stolova na gornjoj terasi i dvadesetak stolova koji su pružaju sve do marine na velikoj reci, u hladovini velikih platana, pruža izvanredan ambijent za ljubitelje Dunava i ribljih specijaliteta. Iako poslužuju jela i od svinjskog i pilećeg mesa, domaćini privlače goste jelima od ribe. Vlasnik Dragan je višestruki šampion raznih dunavskih takmičenja u kuvanju riblje čorbe: one prave, kuvane na dunavski način, u kojoj gost oseti sve ukuse ribe, Dunava i pratećih začina. Kuva se i riblji paprikaš bez kostiju, od dunavskog soma, šarana i kečige. Njegova supruga Betika prži u kuhinji ribu: šarana, kečigu, smuđa, soma… Priprema i dimljenog šarana.

Doživljaj Sremskih Karlovaca kao nekadašnjeg centra srpske duhovnosti i kulture, može da počne a i da se završi na ovoj čardi. Ukoliko  se krene od Dunava, onda doživljaj ove varošice postane ispunjen ambijentalnim ukusima, ali i željom da se upoznaju kulturne i istorijske vrednosti. Ako posetilac krene obrnutim putem, dolazak na Dunav i Našu čardu, budi želju za  dobrim zalogajem, pa čak i avanturom. U saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine, domaćini čarde organizuju obilazak Karlovačkog dunavca i ostalih lepota na obližnjem dunavskom ostrvu i obali na bačkoj strani.

Barem jednom godišnje bi vredelo odvojiti vreme za obilazak Sremskih Karlovaca, njegovih lepota, istorijskih i kulturnih znamenitosti, vinskih podruma i – obavezno za uživanje u ribljim specijalitetima!

PRŽENI ŠARAN

Danas je riba dostupnija znatno većem broju stanovnika nego nekada, pa je i zastupljenija na trpezi. Ona je ravnoteža teškim jelima od crvenog mesa i ne jede se samo u vreme verskog posta, već u svakoj prilici. Šaran je najpopularnija riba u vojvođanskim prostorima. Uglavnom se kuva u paprikašu i ribljoj čorbi, ali se često prži i tako iznosi na trpezu. Služi se sa krompir-salatom, ali može da se jede i uz salatu od mladog crnog luka, rotkvice ili paradajz salatu. Meso od šarana  nije visoko kalorična hrana, sadrži i nezasićene masne kiseline, pa bi bar jednom nedeljno, po savetima lekara, moglo da se nađe na trpezi. Ako ne kod kuće, ono makar i na nekoj čardi.  

Sastojci

(za četiri osobe)

  • 1 kg „potkovica“ od šarana
  •  100 g kukuruznog brašna – palente,

 ili belog pšeničnog brašna,

  • 1 supena kašika crvene aleve paprike
  • so, po ukusu
  • 300 g svinjske  masti

Priprema

Šaran se očisti od krljušti,  iseče u „potkovice“ i usoli. Zatim se one uvaljaju u brašno i stavljaju na dobro zagrejanu mast  u tiganju.  Prže se na umerenoj vatri,  sve dok s obe strane ne dobiju zlatkastu boju. Komadi ribe vade se iz masti  na tacnu s papirnom salvetom  koja upija višak masnoće. Uz ribu  se poslužuje  krompir salata. Ona se  priprema tako što se krompir u ljusci obari u slanoj vodi. Očisti se, iseče na kolutove i doda se sečen na tanke kriške crni ili crveni luk. Osoli se, uspe ulje i sirće, pospe  malo sitnog bibera i sve dobro izmeša.

PREPORUKA PIĆA  Uz prženog šarana najčešće se pije  vino   talijanski rizling ili šardone!

Dobro jutro broj 558 – Oktobar 2018.

razvojnifv.png

RAZNO

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,