Naše a ukrajinsko – podolsko goveče

Ova stamena rasa goveda koju smo decenijama koristili najpre za vuču, potiče iz regije Podolije, koja se prostire na području Ukrajine, Moldavije i Rumunije. Poznata je po izdržljivosti, otpornosti na teške uslove i visokom proizvodnom potencijalu. Ima karakterističan izgled snažnog tela, srednje je veličine i kratke dlake.

Podolsko goveče je krupno, grube konstitucije. Masa krava je od 400 do 600 kg, a bikova 750 do 1000 kg. Telo je sivo, a gubica, vrhovi rogova i papci su uvek tamno pigmentisani. Ima izuzetno velike rogove u obliku lire, čija dužina može biti i 1 m, a raspon i do 1,5 m. Kasnostasna su goveda, junice se pripuštaju sa 2 do 2,5 godine starosti. Telad pri teljenju imaju masu između 18 i 40 kg. Potpun porast krave dostižu tek posle 5 godina. Mlečnost krava podolske rase je 700-1.100 kg mleka sa 4% mlečne masti, što znači da je mlečnost tolika da se tele othrani. Laktacija obično traje 7-8 meseci. Kvalitet mesa podolca je loš, jer je meso, kao i kod ostalih radnih rasa goveda, suvo i žilavo. Mišići su slabo prožeti lojem.

Podolska rasa iz Vojvodine uticala je na stvaranje kolubarskog govečeta u Srbiji u području gornjeg toka reke Kolubare i na govedarstvo Bosanske Posavine, gde je gajeno posavsko goveče ili posavska gulja. Prodorom simentalaca u Vojvodinu, podolac je poslužio kao osnova za stvaranje domaće šarene rase. Sve do pre 100 godina podolska rasa je bila rasprostranjena svuda po Vojvodini i Slavoniji, tj. u rejonima izrazite poljoprivredne proizvodnje, dok je kasnije njegov rejon rasprostranjenosti sveden na jedan deo Banata, i to onaj oko Deliblatske peščare i na padine Fruške gore.

Podolsko goveče se često koristi u poljoprivrednoj proizvodnji zbog sposobnosti da izdrži surove klimatske uslove i teške radne uslove. Njihova izdržljivost i sposobnost da se prilagode različitim okruženjima čine ih popularnim izborom za uzgoj u regijama s oštrim klimatskim uslovima. Sosobni su da se adaptiraju na razne klimatske prilike, a među dobrim osobinama su otpornost na bolest , sposobnost kompenzacije posle nepovoljnih uslova, lako teljenje, praktično potpuno bez pomoći, kao i dobre materinske osobine.

Kako bismo sačuvali ovu odumiruću rasu, u Vojvodini se ovom govečetu daje nova uloga aktivne zaštite staništa. Po uzoru na severnije zemlje, gde se ono čuva i gaji, i kod nas se sada trska “kosi” uz pomoć ovog govečeta. aime, ono je veoma pogodno za održavanje zaštićenih travnih staništa i revitalizaciju močvarnih staništa, jer nije preterano zahtevno i rado se hrani mladom trskom, lošeg kvaliteta.

 I. Š.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18