NASTAVLJA SE BERBA KUPINE – Tokom ovog meseca

Zreli plodovi kupine veoma su osetljivi i ne mogu se čuvati dugo u svežem stanju. Njihov kvalitet počinje da opada  ubrzo posle berbe. Prvi znak koji ukazuje na promene je gubitak čvrstine, potom otpuštanje soka i razvoj plesni. Na kraju takvi plodovi trule.  

Kupina ima nežne i sočne plodove

U povoljnim uslovima plodovi rastu sve do samog momenta berbe, zbog čega ona ne sme biti prerana, ali ni prekasna. Zreli plodovi su tamni, slatki i čvrsti, dok oni koji se oberu pre pune zrelosti su kiseli i slabo obojeni.

Kupina ima veoma nežne plodove, zbog čega ih treba pažnjivo brati da se ne oštete. Posle svake berbe zasad mora da ostane čist. Ostavljeni suvi, truli ili na drugi način oštećeni plodovi mogu biti žarišta za pojavu bolesti i šetočina.

Kada je u pitanju kvalitet, važnu ulogu može da ima temperatura vazduha. Ovoj vrsti ne odgovaraju visoke temperature, naročito za vreme sazrevanja plodova i ako duže traju.

Uobičajeno je da se kupina bere u vreme kada se plodovi lako mogu skinuti s peteljke.  

S. Malinović 

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno