Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ne možete da zamislite kakvi sve slatkiši nastaju od lavande

Ne možete da zamislite kakvi sve slatkiši nastaju od lavande

70

Lavanda je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Korišćena je još u starom Egiptu za balzamovanje faraona, a Rimljani su je dodavali u kupke i koristili kao antiseptik. Danas je lavanda najčešće koristi kao ukrasna i lekovita biljka. Međutim, sve češće se koristi i u kuhinji.

Jedno od poznatih gazdinstava koje je uzgaja je i “Lola Lavanda” i nalazi u selu Struganik, u valjevskom kraju kod Mionice. Vlasnica pomenutog gazdinstva Loreta Šiljegović kaže da je to kraj koji pogoduje rastu lavande.

– Mi živimo u brdu odakle je i naša lavanda. Na nekih pedesetak ari je rasprostranjena. Bavimo se uzgojom i preradom lavande, ali u prehrambene stvrhe, što znači da mi od lavande imamo i sokove i džemove i kremove i kolače i ratluke. Od pića tu su likeri, sokovi i vina. Sve čega smo se setili, mi smo to osmislili i napravili sa lavandom. Mnogi me pitaju šta je najkomplikovanije uraditi od lavande. Od svega je najkomplikovanije pogoditi pravu meru, odnosno da taj proizvod ima blagi cvetni, osvežavjući ukus ili miris, a da ne preteramo. Da ne bude kao da smo pojeli sapun ili popili balzam za kosu. Ali moram da istaknem da je najkomplikovanije ipak napraviti krem od lavande – priča Loreta.

Na pitanje kako pravi krem od lavande, ona kaže:

– Uzme se mleko u prahu i rastvori se. U tu smesu dodajemo belu čokoladu i lavandu, a onda se sve kuva, da bi se dobila gustina. Na kraju se doda malo boje da bi bilo što primamljivije. Mi imamo boju cvekle koju nabavljamo i koristimo za pravljenje kremova. Onda sve pakujemo u tegle. Jednu turu od dvadesetak tegli napravimo za dva sata.

Saznajemo da lavanda u trećoj godini najviše cveta i daje najlepši cvet, a već sledeće godine ona pusti dva tri cveta na leto i to polovinom jula. Jako dugo traje, pa se bere kada je zrela. Malo se pusti da se i pčele njome nahrane i krajem avgusta se definitivno bere.

– Kada je uberemo, pakujemo je i stavljamo u sušaru. Za sušenje nam je potrebno oko 24 sata, a onda se samelje i pakuje u kutije.

Najnoviji proizvodi sa kojima se ovo gazdinstvo može pohvaliti su krempita i čizkejk.

– Već je velika potražnja za našim kolačima. Čizkejk se pravi kao i svaki drugi. Sloj keksa, sloj margarina, sloj keksa plazme, pa onda malo krem sira, pavlake i margarina. Svemu tome dodaju se samleveni komadići lavande odozgo umesto voćnog fila. Fil od lavande se pravi tako što se promeša malo soka od limuna, aroma lavande i malo cvetića od lavande. Ovaj voćni ukus sa lavandom nikoga ne ostavlja ravnodušnim – ističe Loreta.

Naša sagovornica otkriva da imaju u planu još jedan proizvod od lavande.

– Na Zapadu sam videla da ga prave kao letnju poslasticu, a to je žele od lavande koji se pakuje u tegle. Mogao bi da se koristi za  sladoled, čaj. To je pihtijasta i osvežavajuća poslastica – kaže ona.

Tekst i foto Dijana Maksimović