Ne škripi Đeram, žurka je

Đeram je, ali niti škripi, nit je Mara na bunaru, već beogradski mali pijac i nije ga potopila Sava. A na pijaci zadnji petak u mesecu i žurka. Žurka sa odličnom hranom i pićem na Noćnom marketu. Još sa ulice mami miris pečenih dimljenih kobasica, drpano meso je već pri kraju, a tek je osam uveče. Piva, da preseče i pogura, srećom ima u ogromnim količinama.

Pivare su zauzele standardno mesto sa strane, dok su destilerije i vinarije strateški raspoređene po pijaci, da ih bude dovoljno, da se ne napijete ali da lepo popijete.

Uz njih da zamezite, da vas ne uhvati čašica, mezetluci, francuski sirevi, ajvar ljuti i blagi, namazi slatki i slani, ši buteri i da se zasladite a da ne brinete o kilaži i šećeru dijetalni kolači na kraju.  Ovoga puta, međutim, najviše je bilo proizvođača rukotvorina, nakita, odevnih predmeta, kozmetike.

Ni posetilaca nije zafalilo, doduše, zbog odmora u manjem obimu nego ranije. Dece, radoznale, razgigrane, otete kontroli roditelja ali u okvirima dobrog ponašanja, bilo je po celom Đermu.

Lepa, provetrena noć bez vrućine, samo dobro raspoloženje u ritmu grada.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime