Nega čokota vinove loze nakon mraza

Kada se jave ekstremno niske temperature pre izvođenja rezidbe neophodno je utrvrditi stepen izmrzavanja na čokotima vinove loze na osnovu čega treba odrediti način rezidbe. Broj izmrzlih okaca mora da se nadoknadi na ostavljenim rodnim elementima.

Zimski mrazevi najčešće oštećuju okca ,a prolećni mlade lastare. Kao posledica izmrzavanja u oba slučaja javlja se poremećaj odnosa korena i nadzemnih organa. Ako su od mraza uništena sva zimska okca onda se rezidba izvodi u glavu, a uspostavljanje ravnoteže se obezbeđuje na bazi izrastanja lastara iz spavajućih okaca. Broj lastara iz ovakvih pupoljaka nije dovoljan pa se obavlja njihovo zakidanje kako bi se razvio veći broj zaperaka.

Ako je došlo do izmrzavanja lastara usled poznih prolećnih mrazeva, da bi uspostavili napred pomenutu ravnotežu odnosa podzemnih i nadzemnih organa vinove loze, primenjujemo sledeće mere:

-kada su sasvim mladi lastari oštećeni mrazom mnogo, oni se uklanjaju ,a nove lastare dobijamo iz spavajućih okaca;

-ako su lastarima samo vrhovi oštećeni mrazom vršimo samo prekraćivanje lastara i izazivamo jače razvijanje zaperaka.

Prinos će u takvoj godini biti znatno umanjen bez obzira na mere koje preduzmemo.Vinograde u kojima je došlo do oštećenja usled mraza treba obilno đubriti naročito mineralnim đubrivima, a obradu i zaštitu od bolesti i štetočina sprovoditi na vreme.

Piše: dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva Sanja Čokojević,PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar