NEOBIČNE GLJIVE: Matsutake zlata vredne

– U Japanu, Kini, Koreji, u crnogoričnim šumama, uglavnom ispod borova, raste Tricholoma matsutake, gljiva poznata i kao pine mushroom (bor gljiva). Može se pronaći i u hrastovim šumama u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, ali i zemljama severne Evrope. Nedavno je u Koruškim Alpima pronađen redak primerak ove gljive – kaže šef naučne ekspedicije Gerno Fribs i naglašava da je slatkasto-omamljujućeg mirisa, i da je, umesto kao poslastica, završila na Univerzitetu u Gracu, radi ispitivanja njenih lekovitih svojstava. – Do sada je u austrijskim šumama ova posebna kulinarska poslastica viđena samo pet puta.

Matsutake su pronađene i u okolini Opatije, a mikolozi smatraju da ih ima i kod nas i drugim zemljama zapadnog Balkana. Pripada rodu Tricholoma, u kome su otrovne vrste, ali i veoma kvalitetne, jestive. Matsutake je gljiva hladnijih predela i nadmorskih visina do 2.500 metara. Iako je robusna, belog šeširića sa smeđim nijansama na sredini, prečnika i do 25 centimetara i bele debele drške, teško ju je pronaći ispod iglica i opalog lišća. Prepoznaje se i po žućkasto-smeđim sporama.

Jestiva je, izuzetnog ukusa, a miriše na voće i začine, na nešto dobro („matsutake”), što se pripisuje njenom vulkanskom poreklu. Pogodna je za grilovanje, pečenje, prelivena sojinim sosom.

U Japanu je posebno cene i naglašavaju da je zlata vredna. U prirodi se sve teže nalazi, pošto se borovi ispod čijih se iglica skriva zbog raznih bolesti i štetočina suše. Kad se krajem jeseni pojave prve gljive, jagma za njima je velika.
Iako cenom ne parira belom tartufu, obožavaocima japanske kuhinje ekskluzivnija je od njega. Kad Japanci počaste poslovne prijatelje ručkom od matsutake ili im je daruju, znači da ih posebno cene.

Na Tibetu su izgrađeni kampovi za sakupljače, koji ih kasnije klasiraju. Najskuplje su “dugme” matsutake, kod kojih šeširić još nije otvoren. One krupnijih klobuka nižu se na konac i suše, a zatim isporučuju kupcima širom sveta.

Matsutake poseduje izuzetna lekovita svojstva. Jedna je od pet medicinskih gljiva (šitake, ganoderma, maitake, kordiceps) najtraženijih u svetu. Sadrži aminokiseline, polisaharide, proteine, polipeptide, steroide, terpene, enzime i bioaktivne komponente. Snižava nivo holesterola i šećera u krvi, a koristi se i za izbacivanje toksina iz organizma, povećanje imuniteta, ali i broja leukocita, pa blagotvorno deluje u toku radio i hemioterapije.

U zemljama Dalekog istoka uzgaja se za potrebe farmaceutske industrije. Najlekovitiji preparati pripremaju se od micelije matsutake. U severnim delovima SAD u crnogoričnim šumama, u blizini drveća i na mahovini raste Tricholoma magnivelare – američka matsutake, mesnata i robustna pečurka belih šeširića i drški (prečnik do 25, a visina petnaestak centimatara). Za berbu pristiže krajem oktobra, kad noći postanu hladnije. Sakupljaju se do jačih mrazeva.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 538 – Februar 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18