Nije med samo za jelo, može i za piće

Do sada smo pili medovaču, zamedljanu rakiju, rakiju sa medom, medovinu, milion različitih naziva a uvek dobra, kvalitetna i lako sklizne niz grlo. Ono što je nobično, što tek treba da se osvoji domaće je rakija od meda koju proizvodi inžinjer prehrambene tehnologije Nevena Novićević. Iako živi u Beogradu u svojoj destileriji u Velikoj Plani uz pomoć oca dugogodišnjeg medara, ona stvara ovu čaroliju.

– Ne, ovo nije rakija sa dodatkom meda, već rakija nastala fermentacijom meda, nije slatka, ali je zato jaka, čitavih 40 posto. To je prva zvanično registrovana rakija od meda u Srbiji. Čist destilat meda koji je odležao dve godine u buretu jasena kako bi dobio karakterističnu aromu i sačuvao najplemenitije osobine meda. Za jedan litar rakije potrebno je kilogram i po meda, naravno med mora biti čist, vrhunski – objašnjava ponosna vlasnica rakije od meda i dobitnica mnogobrojnih medalja. I kad je pitate čija je bila ideja objašnjenje je vrlo lako – njena.

Liker od malina

Liker od maline je kombinacija jedinstvene rakije od meda i malina kontrolisamog porekla. Ima 17% alkohola, a stvoren je natapanjem maline u vrhunskoj medovači, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa.

– Ja sam tehnolog, inžinjer prehrambene tehnologije i to je meni bio diplomski rad na fakultetu. Velika pomoć i olakšanje je što je moj otac dugogodišnji pčelar i medar, te imam vrhunsku sirovinu na koju sam primenila stečena znanja – a to znanje je tu da razuveri ljude, da im pokaže da rakija od meda nije slatka, već prava, jaka, kraljica među rakijama.

– Česta je zabluda da je ona slatko piće, voćna rakija u koju je samo dodat med. Ona definitivno nije slatka. Od meda dobija samo mednu aromu i ukus, sa blagom notom propolisa – i, kako objašnjava Nevena, razlikuje se od rakija u koje je med dodat.

– Ovo je rakija dobijena iz meda i, za razliku od voćnih rakija koje moraju da imaju i mali procenat metil alkohola, ona ga nema. Bukvalno je kao med. Pored rakije od meda proizvodimo i rakiju od meda u koju je dodata jedna količina meda i mohito nana i to je Mohito rakija – osim ovih medenih, mednih rakija od meda u destileriji proizvode i voćne likere od višnje, maline, oraha, sve ono što izaziva nepca domaćih potrošača.  

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo