Od čačanske lepotice, ruske šljive i tragonjke rakija kao grom

Vreme u pauzi između dva pečenja rakije Zoran Cvetković, iz sela Ribince, kod Vranja, obavezno provodi na pijaci gde uz krompir, pradajz, papriku, blitvu, prodaje i šljive stenlej. Zoranov rod šljive ove sezone teži negde oko 17 tona. Mogao je celokupnu količinu da proda “Nektaru”, ali je u startu odustao kada je saznao da je otkupna cena 28 dinara, što ovu proizvodnju čini neisplativom. Zbog toga je odlučio da veći deo svog roda pretvori u rakiju i tako ostvari željenu zaradu. Do sada je kaže ispekao osamdeset kazana rakije, a biće ih najmanje još 150.

– Destilacija je bila odlična jer su šljive ove godine izuzetno sočne. Prvo sam pekao rakiju u kombinaciji čačanka lepotica, ruska šljiva i naša stara sorta zvana tragonjka. Rakija je ispala poput groma jer joj poseban šmek daje tragonjka, koja je neka vrsta dobrog začina za rakiju – kazuje Zoran.

Ovom voćaru se proizvodnja rakije isplati jer ima standardne mušterije kojima je već prodao svu rakiju iz prošlogodišnjeg i pretprošlogodišnjg roda po ceni od 700 dinara za litar.

– I ta cena je nezadovoljavajuća s obzirom na obim posla koji moramo da obavimo dok ne dođemo do gotovog proizvoda – kaže Zoran.

Ističe da je ova godina bila teška za proizvodnju šljiva, ali on uprkos tome ništa nije prepuštao slučaju. Štitio je od monilije i kada su šljive formirale takozvane bele balone i u punom cvatu, a po precvetavanju i od crva.  Zbog suše je ove proizvodne sezone berba krenula ranije.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime