Od starih sorti ostao samo dobar glas

Avgust je mesec luka. Prvi venci zlatnožutog blaga pojaviće se ispod tremova i na dovracima, gde će se još neko vreme u senci spremati za dugu zimu. Luk je povrće koje mnogo više zaslužuje da se nađe u poslovici „meša se u sve kao mirođija“. Jer, bez mirođije se i može, ali bez crnog luka mnoga jela su nezamisliva.

Gajenje crnog luka kod nas ima dugu istoriju. Na žalost, kada su u pitanju autohtone sorte, istorija je sve što je od njih ostalo. Najpoznatiji među njima je pogačar, ali, iznenadili biste se  kad biste znali koliko se sorti luka u 19. i početkom 20. veka sejalo u našim povrtnjacima. Domaće vrste crnog luka praktično više ne postoje. Na pijacama i marketima kupujemo luk, proizveden na našim njivama, ali od holandskog semena.

Zaplanjci ne odustaju od pogačara

Nekada se pogačar masovno gajio u Srbiji. Najpoznatije mesto gde se sejala ova autohtona sorta bilo je, a i danas je Zaplanjska Toponica, nedaleko od Gadžinog Hana. Svako od 300 domaćinstava gaji ovo povrće na više od sto hektara, ali je teško reći koliko je tačno hektara pod pogačarom.

Za ovo selo kažu da, kada bi arpadžik bacili na beton, opet bi rodio pogačar. Toliko su čuveni po proizvodnji, da u šali kažu da bi, kada bi i zasejali neko drugo seme, iznikao baš pogačar.

Crni luk gaje na starinski način. Jedne godine prikupe seme zvano barutana. Očiste ga i operu i zatim zaseju krajem leta. Od tog semena se dobija arpadžik. To je mala glavica luka, koje se tek narednog proleća ručno sadi, da bi se pri kraju leta dobila glavica crnog luka.

Zaplanjci već nekoliko godina u avgustu kad je vreme da se vadi luk organizuju manifestaciju “Južnomoravski dani crnog luka”, na kojoj se nadmeću ko je proizveo najbolji luk.

I uvoz, i izvoz

Prosečan izvoz iznosi crnog luka iz Srbije iznosi 16.068 tona i vredi oko 3,8 miliona dolara. Godišnje se u našu zemlju uveze oko 10.000 tona crnog luka, i to uglavnom iz Perua.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime