Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Od viška dima pčele se „opiju“

Od viška dima pčele se „opiju“

725
Foto: Shutterstock

Pregled košnica i pčela treba obavljati pažljivo, a dimilica i dim će olakšati posao. Ali, kao i u svakom poslu i u ovom ne treba preterivati. Previše dima i vrelog vazduha uznemiriće pčele, može prouzrokovati njihovo stradanje, čak i gubitak matice. U naučnim istraživanjima je otkriveno da od prevelike količine dima ovi oprašivači gube moć orijentacije i teško pronalaze pašu. To na njih deluje poput alkohola na ljude. U košnicama gde pčelari preteraju s dimljenjem opada proizvodnja meda. Male količine dima će ih smiriti, što će olakšati rad pčelaru. Međutim, previše može izazvati stres kod pčelinje zajednice koja troši više meda, a proizvodi manje. Pod uticajem materijala koji sagoreva, med može promeniti boju, ukus i miris. Dimilica treba da obezbedi ravnomerno izlaženje toplog vazduha i sagorelih materija. Prvo dimljenje se obavi na ulazu u košnicu kako bi se smirile čuvarice. Tako se najavljujemo pčelama i smirujemo ih. Zatim se lagano podiže poklopni deo i zadimi se vrh košnice iznad okvira. Poklopac se vrati i potrebno je malo pričekati, kako bi dim mogao da deluje. Tek tada se može obaviti pregled košnice.

Piše: Dipl. inž. Marina Gačić, PSS služba u Šapcu