Održan Sabor pčelara na Devojačkom Bunaru

U poznatom izletištu Deliblatske peščare, na Devojačkom bunaru, održan je Sabor pčelara, privredno-turistička manifestacija koja je bila poznata još iz perioda SFRJ.

Taman što je obnovljen Sabor, naišla je korona, pa opet prekid. Turistička organizacija opštine Alibunar rešila je da obnovi svoj turistički brend i Sabor pčelara je krenuo put svoje afirmacije.

Na letnjoj pozornici Centar za kulturu opštine Alibunar organizovao je nastup folklora iz Alibunara, Banatskog Karlovca i Vladimirovca, hitovima narodne i zabavne muzike publiku je oduševio student muzičke akademije Ognjen Inđić, a stihove o peščanim dinama i mirisnom zelenilu govorio je pesnik Milivoje Forgić. Katarina Čipak reče da su u Turističkoj organizaciji dosta radili na povratku stare slave Sabora. Predavač o pčelarstvu bio je Janoš Balint iz Zrenjanina.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo